időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Az iráni tévé megszakította a közvetítést a játékosok némasága miatt

Magyar Nemzet
2022.11.21. 17:47 2022.11.21. 18:28
Az iráni tévé megszakította a közvetítést a játékosok némasága miatt

Megvan az első politikai színezetű botránya a világbajnokságnak. Az Anglia és Irán közöti mérkőzés előtt az iráni játékosok némán hallgatták a hazájuk himnuszát, nem énekeltek, aktivisták szerint ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki. Igazuk lehet, ugyanis az iráni televízió azonnal megszakította a mérkőzés közvetítését.

Irán nagyon kikapott az első meccsén a katari világbajnokságon, ám az országban aligha a súlyos vereség most a legnagyobb téma. A világ a mérkőzés előtt arra figyelt, hogy az angolok csapatkapitánya, Harry Kane vajon szivárványos karszalagban vonul-e pályára – végül nem tette meg –, és senki sem hitte volna, hogy éppen az iráni játékosok lesznek azok, akik politikai állásfoglalással vihart kavarnak.

 

Amikor a két csapat a kezdés előtt felsorakozott, majd az angolok elénekelték a himnuszukat, következett az iráni himnuszt, amelyet a játékosok némán hallgattak végig, feltűnően nem énekeltek, és emiatt Iránban azonnal megszakították a televíziós közvetítést. A lelátón sok szurkoló fütyült a himnusz alatt, közülük többen is Nők, élet, szabadság feliratú iráni mezt viseltek. 

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

 

Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki. Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. A FIFA óriási erőfeszítéseket tesz, hogy távol tartson minden politikai megnyilvánulást a világbajnokságtól, de a jelek szerint erre nagyon kicsi az esély.

Borítókép: Az iráni játékosok némán hallgatták a himnuszt (Fotó: AFP/Fadel Senna)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.