Az iráni tévé megszakította a közvetítést a játékosok némasága miatt

Megvan az első politikai színezetű botránya a világbajnokságnak. Az Anglia és Irán közöti mérkőzés előtt az iráni játékosok némán hallgatták a hazájuk himnuszát, nem énekeltek, aktivisták szerint ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki. Igazuk lehet, ugyanis az iráni televízió azonnal megszakította a mérkőzés közvetítését.

Magyar Nemzet
2022. 11. 21. 17:47
null
(FromL) Iran's defender #02 Sadegh Moharrami, Iran's midfielder #21 Ahmad Noorollahi and Iran's midfielder #07 Alireza Jahanbakhsh listen to the national anthem ahead of the Qatar 2022 World Cup Group B football match between England and Iran at the Khalifa International Stadium in Doha on November 21, 2022. (Photo by Fadel Senna / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán nagyon kikapott az első meccsén a katari világbajnokságon , ám az országban aligha a súlyos vereség most a legnagyobb téma. A világ a mérkőzés előtt arra figyelt, hogy az angolok csapatkapitánya, vajon szivárványos karszalagban vonul-e pályára – végül nem tette meg –, és senki sem hitte volna, hogy éppen az iráni játékosok lesznek azok, akik politikai állásfoglalással vihart kavarnak.

 

Amikor a két csapat a kezdés előtt felsorakozott, majd az angolok elénekelték a himnuszukat, következett az iráni himnuszt, amelyet a játékosok némán hallgattak végig, feltűnően nem énekeltek, és emiatt Iránban azonnal megszakították a televíziós közvetítést. A lelátón sok szurkoló fütyült a himnusz alatt, közülük többen is Nők, élet, szabadság feliratú iráni mezt viseltek. 

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

 

Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki. Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. A FIFA óriási erőfeszítéseket tesz, hogy távol tartson minden politikai megnyilvánulást a világbajnokságtól, de a jelek szerint erre nagyon kicsi az esély.

Borítókép: Az iráni játékosok némán hallgatták a himnuszt (Fotó: AFP/Fadel Senna)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.