Anglia kiütéses győzelemmel robbant be a világbajnokságra

Anglia nem hagyott kétséget azt illetően, hogy a célja a világbajnokság megnyerése: a B csoport első mérkőzésén 6-2-re kiütötte Iránt. A találkozó már a szünetig eldőlt, amikor az angolok már 3-0-ra vezettek, ezt utána megduplázták szemre is tetszetős akciókkal. Az irániak alig-alig tudtak ellenállni a britek olykor szellemes, látványos futballjának, csak statiszták voltak ezen a találkozón.

2022. 11. 21. 16:22
Football/ 2022 FIFA World Cup/ England VS Iran
England’s Jude BELLINGHAM reacts with Mason Mount after scoring an opener during the World Cup Group B match at Khalifa International Stadium in Doha on Nov. 21, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia egy meccset már a kezdés előtt elveszített: a szivárványos karszalagért bukta el a mérkőzését a FIFA-val. Sokáig, csaknem az utolsó pillanatig kötötte az ebet a karóhoz, végül mégsem vállalta a csapat, hogy a kapitánya sárga lapot kapjon már a kezdés előtt, és utána ennek a terhével futballozzon tovább. A kezdést jelző sípszó megelőző térdelésből viszont nem engedtek a játékosok.

Egyébként világbajnokságon először csendült fel az angol himnusz III. Károly tiszteletére, a God Save the King, magyarul az Isten, óvd a királyt!, hiszen a nemrég elhunyt II. Erzsébet hetvenéves regnálása alatt értelemszerűen az Isten óvja a királynőt harsogták az angol futballisták a találkozók előtt. Az előző olyan vb, amikor még királya volt – VI. György – az Egyesült Királyságnak az 1950-es volt, amely rendkívül kellemetlenül alakult az angoloknak, hiszen Chile legyőzése után kikaptak a spanyoloktól, majd hatalmas meglepetésre az Egyesült Államoktól is 1:0-ra.

 

Most, az Irán elleni első mérkőzésen Katarban az első pillanattól fogva érződött, hogy ilyen csúfság aligha éri Angliát. A csapat azonnal megszállta az iráni térfelet, onnan csak másodpercekre engedte át a labdát a sajátjára, és hamar érkeztek az első helyzetek is. A 11. perc azonban szomorú esemény miatt kerülhet be a találkozó krónikájába: Alireza Bejranvand, Irán kapusa ütközött az egyik csapattársával, és elterült a gyepen. Hosszasan ápolták, majd jelezte, marad a kapuban, bár hatalmasra duzzadt az orra, kisvártatva azonban ismét lefeküdt, és akkor már le kellett cserélni.

Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A játékvezető a félidő végén 14 percet hosszabbított, de addig azért történt egy és más, például eldőlt a mérkőzés. A 33. percben Magiure a keresztlécet találta el, ám két perccel később már nem volt kegyelem Iránnak: a 19 éves Jude Bellinghem szép fejessel szerezte meg első gólját a válogatottban, majd a 44. percben Magiure lefejelt labdáját Bkayo Saka védhetetlenül vágta a hálóba, a hosszabbítás második percében pedig jobbról érkező beadását John Sterling pazar mozdulattal küldte a kapuba – 3-0 lett a félidő.

A játék képe a szünet után sem változott, és Saka a 63. percben úgy cselezgetett, az iráni védők között, mint gyerekkorában a grundon tehette, majd okosan a jobb alsó sarokba gurított. Felsejlett a kiütéses győzelem, amikor Irán gyorsan szépített egy szemrevaló támadás végén Taremi révén, ám mielőtt vérszemet kapott volna, a csereként beállt egy pimasz csel után ismét négyre növelte a különbséget. A 88. percben pedig adta meg a kegyelemdöfést, amikor egy sakk-mattra kijátszott gyors akció végén az ötösről a kapuba gurított. A 101. percben a VAR sugallatára a játékvezető egy szögletet kísérő kavarodásban szabálytalanságot fedezett fel, így Taremi tizenegyesből állíthatta be a 6-2-es végeredményt.

Anglia ezen a meccsen azt csinált, amit csak akart, és kiütéses győzelemmel robbant be a világbajnokságra, jelezve, hogy remek formában van, és igényt tart akár a végső győzelemre is, Iránnak pedig csak a statiszta szerepe jutott ezen a mérkőzésen. Jellemző, hogy az angolok hétszer találták el a kaput, amiből hat gól lett, igaz, Irán csak kétszer célzott pontosan, és abból egyszer eredményes tudott lenni, másodszor pedig a 99. percben a lécet találta el.

Világbajnokság, csoportkör, 1. forduló, B csoport: Anglia–Irán 6-2 (3-0), gólszerző: Bellinghem (35.), Saka (43., 62.), Sterling (45+2.), Rashford (71.), Grealish (88.), illetve Taremi (65., 11-esből 102.); 

Szenegál– Hollandia 17.00 (tv: M4 Sport)

Egyesült Államok–Wales 20.00 (tv.: M4 Sport)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a gólját ünnepli Mason Maunttal együtt (Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.