London: gyorsított eljárásban utasítják ki az albánokat

Az új eljárásrend alapján ezentúl a menedékjogért folyamodóknak bizonyítaniuk kell, hogy a modern kori rabszolgaság elől menekülnek.

Magyar Nemzet
2022. 12. 13. 17:28
Rishi Sunak új brit miniszterelnök integet a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon. MTI/AP/Frank Augstein
Rishi Sunak új brit miniszterelnök integet a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon. MTI/AP/Frank Augstein Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány gyorsított eljárással küldi vissza a Nagy-Britanniába érkező albán menedékkérőket, mivel Albániát teljesen biztonságos országnak tartja, és semmi okot nem lát arra, hogy albán állampolgárok brit menedékjogért folyamodjanak – jelentette be kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak a londoni alsóházban ismertette a brit kormány átfogó cselekvési programját az illegális bevándorlás visszaszorítására, és a tervezet legjelentősebb pontjának nevezte az albán állampolgárokkal foglalkozó részt. Elmondta:

 az európai kontinensről csónakokkal Nagy-Britanniába indulók harmada, csaknem 13 ezer ember albán állampolgár volt az idén.

Albánia azonban biztonságos, virágzó, EU-tagjelölt és NATO-szövetséges európai ország – hangsúlyozta parlamenti előterjesztésében a brit miniszterelnök.

Hozzátette: Albániát Németország, Franciaország, Olaszország és Svédország is biztonságos országnak minősítette, sőt az albán miniszterelnök is kijelentette, hogy nincs olyan ok, amely miatt ne lehetne haladéktalanul visszaküldeni az albán menedékkérőket Albániába.

Rishi Sunak elmondta: Németország, Franciaország és Svédország tavaly az albán állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek csaknem száz százalékát elutasította, Nagy-Britanniában ugyanakkor csak 45 százalék volt ez az arány.

A brit kormányfő szerint ez így nem mehet tovább, ezért a két ország megállapodást kötött a helyzet rendezésére. Az egyezmény alapján a brit határrendészet most először az albán főváros, Tirana nemzetközi repülőterére telepít határőrizeti tisztviselőket, akiknek feladata a szervezett bűnözés elleni fellépés és az illegálisan Nagy-Britanniába bejutni próbálók megállítása lesz.

A brit kormány emellett olyan új eljárási útmutatóval látja el a menedékjogi kérelmek feldolgozásával foglalkozó brit tisztviselőket, amely „kristálytisztán” leszögezi, hogy Albánia biztonságos ország – mondta keddi parlamenti tájékoztatóján a brit kormányfő.

Rishi Sunak hozzátette: az új eljárásrend alapján ezentúl nem lesz elegendő, ha egy menedékjogi tisztviselő gyanítja, hogy a menedékjogért folyamodó albán állampolgár a modern kori rabszolgaság elől menekül; a továbbiakban ezt objektív bizonyítékokkal kell alátámasztani.

Sunak szerint a most bejelentett változtatások nyomán az albán állampolgárok által beterjesztett menedékkérelmek „hatalmas többségét” egyszerűen alaptalannak lehet majd nyilvánítani, és az érintetteket gyorsan vissza lehet küldeni hazájukba.

A brit miniszterelnök a menedékkérők tömegének általános problémájáról szólva kijelentette: a brit kormány naponta 5,5 millió fontot (2,6 milliárd forintot) költ a menedékjogért folyamodók szállodai elszállásolására, és ennek véget kell vetni.

Éppen ezért a kormány hamarosan más szálláshelyeket vesz igénybe, köztük használaton kívüli szabadidőparkokat, volt diákszállásokat és a fegyveres erők tulajdonában lévő, de nem használt létesítményeket.

Sunak – egyelőre részletek nélkül – elmondta: a kormány máris azonosított olyan lehetséges elszállásolási helyszíneket, amelyek akár tízezer embert is befogadhatnak, és tárgyal több ezer további szálláshely használatbavételéről.

Mindez feleannyiba fog kerülni, mint a menedékkérők szállodai elhelyezése

– mondta a brit kormányfő.

Rishi Sunak elmondta azt is, hogy a kontinensről csónakokon átkelők megállítására a brit kormány az eddigi, túlságosan széttagolt struktúra helyett új, egységesített tengeri rendészeti csoportot hoz létre, amelyben a hadsereg, a szakosított polgári szervezetek és az országos bűnüldöző hatóság (NCA) szakértői ugyanazon szervezeti kereten belül lépnek fel a tengeri illegális bevándorlás ellen.

 

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök integet a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, a brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon. (Forrás: MTI/AP/Frank Augstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.