időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Megállapodott a kolumbiai kormány a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg lázadóival

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.04. 09:54 2022.12.04. 10:14
Megállapodott a kolumbiai kormány a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg lázadóival

A kolumbiai kormány megállapodást kötött a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadóival arról, hogy az ország nyugati részébe menekült őslakosok visszatérhetnek földjeikre. Ez első egyezség a hatalom és a gerillacsoport közötti béketárgyalások kezdete óta – jelentette be szombaton Gustavo Petro elnök.

Az államfő elmondta, hogy az ELN-nel alig egy héttel a tárgyalások megkezdése után jutottak megállapodásra. Egyelőre nem határozták meg, hogy mikor térhetnek vissza az erőszak miatt elmenekültek a Choco (északnyugati) és Risaralda (középnyugati) régiókba.

Az ELN-nel folytatott tárgyalásokat, amelyeket az előző kormány 2019-ben megszakított egy 22 ember halálát okozó támadásra válaszul, Petro elnök, Kolumbia történetének első baloldali elnöke nyitotta meg újra, aki augusztusban került hatalomra. A kormány és az ELN képviselői november 21-én kezdték meg az új tárgyalásokat a szomszédos Venezuelában.

A kormány és az ELN nem egyezett meg tűzszünetről, de októberben már dűlőre jutottak abban, hogy folytatják a 2016. március 30-i napirend aláírása óta elért valamennyi megállapodást. Az elmúlt hetekben a két fél kölcsönös gesztust tett egymásnak, többek között foglyok szabadon bocsátásával vagy a helyszíni műveletek csökkentésével.

Az 1964-ben Ernesto „Che” Guevara és a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN a mai napig az utolsó még aktív kolumbiai gerillacsoport, míg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormányzattal.

 

Borítókép: Gustavo Petro baloldali szenátor és elnökjelölt, gerillából lett szociáldemokrata politikus és alelnökjelöltje, Francia Márquez feminista és rasszizmusellenes aktivista győzelmét ünneplik támogatói a kolumbiai elnökválasztás második fordulója után Bogotában 2022. június 19-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán Jr.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.