Megállapodott a kolumbiai kormány a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg lázadóival

Che Guevara gerilláival egy hét tárgyalás után egyeztek meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 04. 9:54
PETRO, Gustavo
Bogotá, 2022. június 20. Gustavo Petro baloldali szenátor és elnökjelölt, gerillából lett szociáldemokrata politikus és és alelnökjelöltje, Francia Márquez feminista és rasszizmusellenes aktivista gyõzelmét ünneplik támogatói a kolumbiai elnökválasztás második fordulója után Bogotában 2022. június 19-én. MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán Jr. Fotó: Ernesto Guzmán Jr.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kolumbiai kormány megállapodást kötött a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadóival arról, hogy az ország nyugati részébe menekült őslakosok visszatérhetnek földjeikre. Ez első egyezség a hatalom és a gerillacsoport közötti béketárgyalások kezdete óta – jelentette be szombaton Gustavo Petro elnök.

Az államfő elmondta, hogy az ELN-nel alig egy héttel a tárgyalások megkezdése után jutottak megállapodásra. Egyelőre nem határozták meg, hogy mikor térhetnek vissza az erőszak miatt elmenekültek a Choco (északnyugati) és Risaralda (középnyugati) régiókba.

Az ELN-nel folytatott tárgyalásokat, amelyeket az előző kormány 2019-ben megszakított egy 22 ember halálát okozó támadásra válaszul, Petro elnök, Kolumbia történetének első baloldali elnöke nyitotta meg újra, aki augusztusban került hatalomra. A kormány és az ELN képviselői november 21-én kezdték meg az új tárgyalásokat a szomszédos Venezuelában.

A kormány és az ELN nem egyezett meg tűzszünetről, de októberben már dűlőre jutottak abban, hogy folytatják a 2016. március 30-i napirend aláírása óta elért valamennyi megállapodást. Az elmúlt hetekben a két fél kölcsönös gesztust tett egymásnak, többek között foglyok szabadon bocsátásával vagy a helyszíni műveletek csökkentésével.

Az 1964-ben Ernesto „Che” Guevara és a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN a mai napig az utolsó még aktív kolumbiai gerillacsoport, míg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormányzattal.

 

Borítókép: Gustavo Petro baloldali szenátor és elnökjelölt, gerillából lett szociáldemokrata politikus és alelnökjelöltje, Francia Márquez feminista és rasszizmusellenes aktivista győzelmét ünneplik támogatói a kolumbiai elnökválasztás második fordulója után Bogotában 2022. június 19-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán Jr.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.