időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Meghosszabbítják a cseh–szlovák határ ellenőrzését

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.06. 16:42 2022.12.06. 16:49
Meghosszabbítják a cseh–szlovák határ ellenőrzését

Csehország várhatóan 30 nappal ismét meghosszabbítja a cseh–szlovák határ ellenőrzését, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az ország területére. A szeptember végén bevezetett és azóta többször meghosszabbított intézkedés december 12-én jár le.

Vít Rakusan belügyminiszter kedden a CT cseh közszolgálati hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy még a héten javasolni fogja a kormánynak a határellenőrzések meghosszabbítását.

 A tárcavezető a témát a karácsonyi ünnepek alatt Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitánnyal is megvitatja.

A schengeni övezeten belüli határellenőrzéseket rendkívüli, de nem végtelen időtartamú intézkedésnek tekintem. Jelenleg még szükségesnek tartom a rendelkezés meghosszabbítását egy hónappal

– hangsúlyozta a tárcavezető a cseh köztelevízióban.

A schengeni szabályok szerint a rendkívüli határellenőrzések legfeljebb fél évig, azaz március végéig maradhatnak érvényben.

– Nem akarunk addig várni, szeretnénk tárgyalni a szlovák féllel a megoldásról, például a közös határőrjáratok bevezetéséről már a szlovák oldalon – magyarázta a cseh belügyminiszter. Kijelentette, hogy az eddigi intézkedések sikeresek, és a cseh diplomácia tevékenysége is eredményes. Példaként megemlítette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Szerbiával, hogy Belgrád egyeztesse vízumpolitikáját az Európai Unióval.

A csehek által őrizetbe vett illegális migránsok többsége szíriai állampolgár, akik Szerbián és Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, majd Csehországon keresztül próbálnak eljutni Németországba – hangzott el a cseh köztelevízióban.

A migráció megfékezése szempontjából a magyar–szerb határ védelme a kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni: 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrök számát

– szögezte le Petr Fiala cseh kormányfő újságíróknak egy prágai sajtótájékoztatón.

 

Borítókép: Cseh rendőrök ellenőriznek egy kamiont a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást. (Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.