Nyilatkozatot adott ki a Vatikán XVI. Benedek pápa emeritus állapotáról

Ferenc pápa közben továbbra is imára szólít fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 29. 15:38
null
This photo taken and handout on August 27, 2022 by The Vatican Media shows Pope Francis (R) salute Pope Emeritus Benedict XVI (L) as Benedict XVI's aide Georg Gaenswein looks on, as they prepare to meet with new Cardinals following a consistory to create 20 new cardinals in The Vatican. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XVI. Benedek vatikáni otthonaként ismert Mater Ecclesiae monostor forrásai az ANSA olasz hírügynökséget úgy értesítették, hogy a nyugalmazott pápa nyugodt, és rendkívül békés. Megerősítették, hogy XVI. Benedek pápa részt vett a csütörtöki mise koncelebrálásában. XVI. Benedek a pápai állam területén található egyházi épület első emeletén, saját hálószobájában tartózkodik. A monostorban szolgáló négy szerzetesnő, személyi titkára, Georg Gänswein érsek, valamint a képzett ápoló Eligio atya látja el. Jelen van a nyugalmazott pápa orvosa, Patrizio Polisca is.

A Vatikán kora délután kiadott közleménye szerint a nyugalmazott pápa jól pihent az éjszaka, gondolkodása tiszta és teljesen éber.

Állapota továbbra is súlyos, de a helyzet jelenleg stabil

− hangsúlyozta a szentszéki szóvivő. Hozzátette, Ferenc pápa továbbra is imára szólítja fel a hívőket, hogy a nehéz órákban XVI. Benedek mellett legyenek.

XVI. Benedekért mutatnak be misét a „kis Vatikánnak” tartott római lateráni Szent János-bazilikában pénteken.

A Vatikán nem erősítette meg a német sajtó értesülését, miszerint az emeritus egyházfő állapota már a karácsony előtti napokban súlyosbodott, de a pápa nemet mondott a kórházi kezelésre. A pápák kórházának a Vatikántól nem messze lévő Gemelli-klinika számít. A nyugalmazott pápa abban a monostorban maradt, ahol 2013-as lemondása óta él.

XVI. Benedek egészség állapotáról a Szentszék bocsát ki rendszeres közleményt, de a nyugalmazott pápa orvosa is jelzést adhat a beteg állapotának esetleges változásáról.

Borítókép: Ferenc pápa és XVI. Benedek pápa emeritus a kinevezett húsz új bíborossal esedékes találkozójuk előtt 2022. augusztus 27-én (Fotó: AFP/Vatican Media)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.