Pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek egy orosz üzletembert Londonban

Több letartóztatás is történt, de a gyanúsítottak mindegyike óvadék ellenében távozott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 03. 15:44
null
Pedestrians gather behind a police cordon near the scene of a reported stabbing on Poland Street, a side road near Oxford Street, in central London on August 15, 2022. (Photo by Hollie Adams / AFP) Fotó: Hollie Adams / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) szombati bejelentése szerint az 58 éves férfit csütörtökön vették őrizetbe több millió fontot érő londoni otthonában az NCA nemrégiben létrehozott „kleptokrácia-ügyosztályának” nyomozói. Az ügyosztály elsődleges feladata az Oroszországgal szembeni szankciók kikerülésére tett kísérletek megakadályozása és a külföldiek által korrupt módon szerzett nagy-britanniai vagyoneszközök feltárása.

A NCA szombati tájékoztatása szerint az ügynökség szintén pénzmosás gyanújával őrizetbe vett egy 35 éves férfit is, aki az orosz üzletember alkalmazásában állt, és éppen több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.

Csalás előkészülete és pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek londoni otthonában egy 39 éves férfit is, aki az NCA ismertetése szerint „az orosz üzletember jelenlegi partnerének egykori barátja”.

Az NCA az őrizetbe vettek egyikét sem nevezte meg.

A hatóság közölte ugyanakkor, hogy az orosz üzletember londoni otthonában végrehajtott műveletben „ötvennél több” nyomozó vett részt, és a rezidencián számos – közelebbről nem azonosított – digitális eszközt, valamint jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le.

A tájékoztatás szerint kihallgatásuk után, óvadék ellenében, mindhárom őrizetest szabadlábra helyezték.

Graeme Biggar, az NCA vezérigazgatója az őrizetbevételekről szóló bejelentéshez fűzött szombati nyilatkozatában úgy fogalmazott: az NCA eddig „csaknem száz” olyan műveletet hajtott végre, amelyek célja az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz kötődő elit tagjai és kijáróik által jelentett bűnügyi fenyegetések kiküszöbölése.

Az NCA szombati tájékoztatásában szerepel az is, hogy az ügynökség – nemzetközi együttműködésben – részt vett számos ingatlan, emellett nyolc jacht és négy repülőgép lefoglalásában, és a pénzügyi szankciók érvényesítésére létrehozott pénzügyminisztériumi ügyosztállyal (Office of Financial Sanctions Implementation) közösen gondoskodik egyéb nagy-britanniai vagyoneszközök befagyasztásáról is.

 

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: AFP/Hollie Adams)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.