Uniós biztos: Horvátország, Bulgária és Románia készen áll a schengeni csatlakozásra

Ausztria és Hollandia nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 08. 10:44
Borítókép: Határátkelőhely Románia és Moldova között (Fotó: Daniel Mihailescu/AFP) Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország, Bulgária és Románia technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával

 – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben csütörtökön.

Margarítisz Szkínász a tagállamok belügyminisztereinek tanácskozását megelőzően hangsúlyozta, a három ország minden feltételt teljesített, mindent megtett, sőt – mint mondta – többet is tett a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezethez való csatlakozásért, mint amennyit az Európai Unió megkövetelt.

Azt mondta, a schengeni bővítéssel kapcsolatos, egyes tagállamok részéről fennálló aggályok politikai jellegűek. Ezek a hangok – szavai szerint – két egyszerű tényt hagynak figyelmen kívül. Azt, hogy az Európai Unió gyengébb a schengeni bővítés elmaradásával, valamint azt, hogy a schengeni térség kibővítése jobb és hatékonyabb határellenőrzést eredményez. 

A három ország felvétele a schengeni övezetbe garanciát jelent a határok hatékony védelmére 

– jelentette ki.

– Az érintett országok készen állnak az embercsempészet elleni és az illegális migrációval szembeni fellépésre. Nem tisztességes megtagadni tőlük azt, amit megérdemelnek – fogalmazott.

Szkínász végezetül reményét fejezte ki, hogy a „józan ész és a nyitott gondolkodás fog érvényesülni” az uniós tanácsülésen, és a tagországok csütörtökön vagy a következő napokban hozzájárulnak mindhárom ország schengeni csatlakozásához.

Ylva Johansson belügyi biztos érkezésekor azt mondta: reméli, hogy a tanács előrelépést tesz az uniós migrációs és menekültügyi paktum még az év vége előtti elfogadása érdekében. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a meglévő migrációs szabályokat, köztük az illegálisan érkezők pontos regisztrációjára vonatkozó előírásokat minden tagállam betartsa.

Nancy Faeser német belügyminiszter Brüsszelben a tanácsülést megelőzően újságíróknak nyilatkozva azt közölte: országa támogatja Bulgária, Horvátország és Románia csatlakozását a schengeni térséghez. 

Hozzátette: Németország nem ért egyet Ausztria ellenállásával, amely szerint Bécs a migrációs válságra hivatkozva nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter érkezésekor azt mondta, országa számára rendkívül fontos az uniós határok védelme. Úgy vélekedett, Horvátország, Bulgária és Románia képes a határok ellenőrzésének biztosítására, továbbá mindent megtettek és minden feltételt teljesítettek a schengeni csatlakozás érdekében, ezért Franciaország nem ellenzi felvételüket az övezetbe.

A schengeni övezetnek 22 uniós ország, valamint négy nem uniós ország, Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein tagja.

 

Borítókép: határátkelőhely Románia és Moldova között (Fotó: Daniel Mihailescu/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.