A befagyasztott orosz vagyonból pénzelné Ukrajnát az Európai Unió

Az elkobzott orosz vagyon felhasználásának egyelőre jogi akadályai is vannak, de Brüsszel már dolgozik a megoldáson.

2023. 01. 23. 17:00
MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. január 19. Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke (b) ukrán állami kitüntetést vesz át Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktõl a megbeszélésüket követõ sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Michel az Európai Parlament elõzõ napi strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége, és támogatja az Ukrajnának szánt harckocsik szállítását. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke igyekszik elérni, hogy az orosz központi bank befagyasztott eszközeit ne csak befagyasztva tartsák az uniós tagállamok, hanem aktívan kezeljék. A cél elsősorban az lenne, hogy a mintegy 300 milliárd dollárnyi jegybanki eszköz befektetésével nyereséget generáljanak, majd azt az ukrajnai újjáépítési erőfeszítésekre fordítsák. Az uniós vezető szerint ezt a nemzetközi és az uniós joggal összhangban kell megtenni. A Financial Times című brit üzleti lapnak adott hétfői interjújában Charles Michel arról is beszélt, 

ezt a pénzt Kijev az ország újjáépítésére fordítaná – a tanács elnöke ezt „igazságosnak és méltányosnak” minősítette. 

Hangsúlyozta azonban, hogy ennek jogilag megvalósíthatónak kell lennie.

Az Európai Bizottság is régóta keresi a módját, hogy a befagyasztott orosz eszközöket Ukrajna javára fordíthassa. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke például tavaly novemberben szintén bejelentette, hogy „aktívan akarja kezelni” a pénzt. A szóban forgó összeg eredetileg az orosz központi bank tulajdona volt, de behozták az EU-ba. A pénz visszaadható, Brüsszel elképzelése szerint azonban csak akkor, ha a szankciókat feloldják. Erről azonban csak a végső béketárgyalások során döntenek, az EU ugyanis azt szeretné elérni, hogy Oroszország is járuljon hozzá Ukrajna újjáépítéséhez.

Charles Michel az interjúban hangsúlyozta, 

az EU vezetőitől azt várja, hogy „adjanak némi lendületet” a megbeszéléseknek. Hozzátette, a vagyonelkobzás jogi akadályai ellenére is komoly politikai érdek fűződik ahhoz, hogy a kérdésben előrelépés történjen.

A háború utáni helyreállítás költségeit az ukrán kormány, Brüsszel és a Világbank tavaly szeptemberben 350 milliárd euróra becsülte, ez az összeg azonban azóta vélhetően csak nőtt, illetve az ukrajnai infrastruktúra tovább romlott az azóta eltelt időszakban.

Egyes uniós tisztviselők azonban arra figyelmeztettek, hogy az „elkobzási terv” nem lenne összeegyeztethető a jogállamisággal, és hangsúlyozták a szövetségesek közötti fellépések összehangolásának fontosságát, hiszen az ügy kockázatos precedenst is teremthet. Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint például ha elkobozzák az orosz jegybanki tartalékokat, az az európai államokat és szövetségeseiket is meglehetősen ingoványos jogi terepre navigálja. Von der Leyen ugyanakkor már korábban világossá tette, hogy Brüsszel intézményesített keretrendszert készít elő az elkobzott pénz Kijev javára történő befektetésére. 

Charles Michel egyébként múlt csütörtökön személyesen is Kijevbe látogatott, hogy tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó további támogatásáról. Az eddigi ígéretek szerint az EU idén 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, emellett pedig továbbra is vita tárgya, hogy milyen egyéb fegyverekkel és harckocsikkal támogatják az ukránok harcát Oroszország ellen. 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) ukrán állami kitüntetést vesz át Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Michel az Európai Parlament előző napi strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége, és támogatja az Ukrajnának szánt harckocsik szállítását (Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.