időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

A phenjani rakétaprogramról és Kínáról is egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.29. 14:24 2023.01.29. 14:35
A phenjani rakétaprogramról és Kínáról is egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban

Az észak-koreai rakétaprogramról, Phenjan nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.  

A megbeszélésen Stoltenberg kitért azon washingtoni vádakra is, melyek szerint Phenjan fegyverekkel látja el Oroszországot. Észak-Korea ezt korábban már cáfolta, és pénteken Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga azzal vágott vissza, hogy az Egyesült Államok az, amely szítja a feszültséget az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokkal.

A Yonhap dél-koreai hírügynökségnek vasárnap adott interjújában Stoltenberg leszögezte: jóllehet az észak-atlanti szövetség elsősorban Európára és Észak-Amerikára összpontosít, nem hagyja figyelmen kívül a globális kihívásokat, így a Kína jelentette fenyegetést sem, hozzátéve, hogy erre válaszul a NATO szorosabbra igyekszik fűzni a szövetséget ázsiai partnereivel.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök a NATO-tagországok tavalyi csúcstalálkozóján megfigyelőként volt jelen, ezt követően Dél-Koreában pedig a NATO megnyitotta az első diplomáciai képviseletét is. 

A lépést Peking élesen bírálta, Phenjan részéről pedig leszögezték, hogy a NATO megjelenése az ázsiai és csendes-óceáni térségben csak az Európában dúló konfliktust hozza a térségbe.

Stoltenberg vasárnap mindazonáltal történelminek nevezte a Jun és Kisida részvételét a csúcson, és reményét fejezte ki, hogy a dél-koreai elnök ellátogat a következő, Vilniusban rendezendő találkozóra is.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter megbeszélést folytat a dél-koreai külügyminisztérium szöuli épületében 2023.január 29-én. (Fotó: MTI/AP/Kyodo pool)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.