A phenjani rakétaprogramról és Kínáról is egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban

Jens Stoltenberg elmondta, a NATO szorosabbra igyekszik fűzni a szövetséget ázsiai partnereivel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 29. 14:24
PAK Dzsin; STOLTENBERG, Jens
Szöul, 2023. január 29. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (b) és Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter megbeszélést folytat a dél-koreai külügyminisztérium szöuli épületében 2023.január 29-én. MTI/AP/Kyodo pool Fotó: Kim Min-Hee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai rakétaprogramról, Phenjan nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.  

A megbeszélésen Stoltenberg kitért azon washingtoni vádakra is, melyek szerint Phenjan fegyverekkel látja el Oroszországot. Észak-Korea ezt korábban már cáfolta, és pénteken Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga azzal vágott vissza, hogy az Egyesült Államok az, amely szítja a feszültséget az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokkal.

A Yonhap dél-koreai hírügynökségnek vasárnap adott interjújában Stoltenberg leszögezte: jóllehet az észak-atlanti szövetség elsősorban Európára és Észak-Amerikára összpontosít, nem hagyja figyelmen kívül a globális kihívásokat, így a Kína jelentette fenyegetést sem, hozzátéve, hogy erre válaszul a NATO szorosabbra igyekszik fűzni a szövetséget ázsiai partnereivel.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök a NATO-tagországok tavalyi csúcstalálkozóján megfigyelőként volt jelen, ezt követően Dél-Koreában pedig a NATO megnyitotta az első diplomáciai képviseletét is. 

A lépést Peking élesen bírálta, Phenjan részéről pedig leszögezték, hogy a NATO megjelenése az ázsiai és csendes-óceáni térségben csak az Európában dúló konfliktust hozza a térségbe.

Stoltenberg vasárnap mindazonáltal történelminek nevezte a Jun és Kisida részvételét a csúcson, és reményét fejezte ki, hogy a dél-koreai elnök ellátogat a következő, Vilniusban rendezendő találkozóra is.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter megbeszélést folytat a dél-koreai külügyminisztérium szöuli épületében 2023.január 29-én. (Fotó: MTI/AP/Kyodo pool)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.