Amerika több tucat modern tankot küld közpénzből Ukrajnának

Az Egyesült Államok Abrams tankokat küld Ukrajnának lőszerrel és felszereléssel együtt annak ellenére, hogy múlt héten még ellenezték a modern harckocsik Ukrajnának adományozását. Mindezt közpénzből finanszírozva.

Belák Tamás
Forrás: MTI2023. 01. 26. 7:33
null
Biedrusko, 2022. december 23. Az Egyesült Államoktól nemrégiben vásárolt Abrams harckocsik sorakoznak a Poznan megyei Biedrusko kiképzõközpontjában 2022. december 23-án. Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttmûködési Ügynökség (DSCA) december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta 116 darab M1A1 Abrams típusú harckocsi és járulékos felszerelése eladását Lengyelországnak mintegy 3,75 milliárd dollár (közel 1414 milliárd forint) értékben. Az M1A1 a Lengyelország által korábban rendelt 250 darab M1A2 SEPv3 Abrams régebbi verziója, és az Ukrajnát tankszállítmányokkal támogató lengyel szárazföldi haderõ nehézfegyverzetében keletkezett hiányt hivatott pótolni. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk Fotó: Jakub Kaczmarczyk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg – mondta el Joe Biden a Fehér Házban tartott tájékoztatón. Mivel az Abrams használata és karbantartása nagyon összetett feladat, ezért az Egyesült Államok olyan alkatrészeket és felszereléseket is ad melléjük, amelyek hosszú távon fenntarthatóvá teszik a harckocsikat.

Az amerikai védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint

 

a 31 darab Abrams harckocsihoz 120 milliméteres lövedékeket és egyéb lőszereket is adnak, valamint a csomagban szerepel további nyolc taktikai jármű, több kiszolgáló jármű felszerelésekkel és a kiképzés, karbantartás anyagi fedezete.

 

A harckocsikat az Ukrajnai biztonsági támogatás kezdeményezés keretében, vagyis közpénzből, közbeszerzési eljáráson keresztül vásárolják meg, és nem az amerikai hadsereg készletéből hívják le. Az amerikai hadsereg jelenleg mintegy négyezer M1 Abrams harckocsival rendelkezik.

Az Egyesült Államok kormánya még a múlt héten is ellenezte, hogy a legmodernebb típusú harckocsit küldje Ukrajnának. Arra hivatkozott, hogy az eszköz kezelése bonyolult, fenntartása pedig túlságosan nagy költséget jelent. A védelmi politikáért felelős helyettes államtitkár, Colin Kahl újságírók előtt arról beszélt, hogy az Abrams harci járművek összetett és drága eszközök, amelyeket nehéz karbantartani, és a kiképzés is nehéznek számít. 

 

Nem kellene az ukránokat olyan rendszerekkel ellátni, amelyeket nem tudnak javítani és fenntartani, valamint hosszú távon nem engedhetik meg maguknak

 

– fogalmazott.

A Egyesült Államok újabb adakozása annak a német igénynek tesz eleget, amelyet Olaf Scholz kancellár támasztott, miszerint szeretnének amerikai elköteleződést látni a harckocsikat illetően, mielőtt Németország dönt Leopard típusú harckocsik ukrajnai szállításáról.

Mint azt szerdán a Magyar Nemzet megírta, Berlin 14 darab − egy század − Leopard 2 A6 típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának a német hadsereg saját állományából − jelentette be közleményében a német kormány. A végső cél, hogy más országokkal együttműködve összesen két zászlóaljat (egy zászlóalj három harckocsizó századból áll, tehát 84 darabot)  küldjenek a háború sújtotta országba. A harckocsikhoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik − közölte Olaf Scholz német kancellár. A német kormány döntését több hónapon át tartó nyomásgyakorlás előzte meg, leginkább a balti államok, valamint Lengyelország részéről.

Borítókép: az Egyesült Államoktól vásárolt Abrams harckocsik sorakoznak a Poznan megyei Biedrusko kiképzőközpontjában 2022. december 23-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.