Andrej Babis: Semmi esetre sem küldeném gyermekeinket háborúba

Csehországban hétvégén tartják az elnökválasztás döntő fordulóját: Andrej Babis vagy Petr Pavel lehet a következő államfő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 23. 10:17
BABIS, Andrej
Prága, 2023. január 14. Andrej Babis cseh elnökjelölt, volt miniszterelnök a felesége, Monika (b) társaságában nyilatkozik prágai kampányközpontjában 2023. január 14-én, a cseh elnökválasztás elsõ fordulójának második napján. Babis a második legtöbb szavazatot kapta, így bejutott a második fordulóba. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babis cseh elnökjelölt nem küldene cseh katonákat a balti államok vagy Lengyelország megsegítésére, amennyiben támadás érné őket – ezt válaszolta a volt kormányfő a cseh közszolgálati televízió vasárnap esti vitaműsorában a műsorvezető kérdésre.

 

Nem, biztosan nem. Én békét akarok, nem háborút. Semmi esetre sem küldeném gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit háborúba

 

– jelentette ki Andrej Babis a műsorvezető által hipotetikusnak nevezett kérdésre válaszolva.

Tisztán elméleti kérdésről van szó, a legfontosabb dolog megakadályozni a háborút – tette hozzá a volt kormányfő. Andrej Babis később a Twitteren módosította álláspontját, és leszögezte: a Csehország által is aláírt NATO-szerződést ő is betartaná. „Nem akartam válaszolni a Lengyelország vagy a balti államok megtámadását feszegető hipotetikus kérdésre. Meggyőződésem, hogy erre nem kerül sor, nem tudom elképzelni. A világ vezető politikusainak feladata megakadályozni a háborút” – fejtette ki a Twitteren. „Ha valóban sor kerülne a támadásra, természetesen betartanám az 5. cikkelyt. Ez nem vitás” – szögezte le a politikus, módosítva a televíziós vitában elhangzott kijelentését.

 

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, aki korábban a NATO Katonai Bizottságának az elnöke is volt, már a televízióban is felhívta Babis figyelmét a NATO alapokmányára.

 

„Ha valamilyen szervezetnek tajai vagyunk, akkor abból a kollektív biztonság keretében nemcsak előnyeink származnak, hanem valamit adnunk is kell. És ez a mi kötelezettségvállalásunk, hogy közösen segítséget nyújtunk, ha valakit megtámadnak” – mutatott rá Petr Pavel. Emlékeztetett, hogy ezt a kötelezettségvállalást a NATO alapító szerződésének 5. cikkelye tartalmazza. Csehország 1999-ben lépett be a NATO-ba Magyarországgal és Lengyelországgal együtt. A balti államok öt évvel később lettek NATO-tagok. Csehországban pénteken és szombaton tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját, amelyben Andrej Babis és Petr Pavel között dől el, amelyikük ülhet a prágai vár (Hradzsin) elnöki bársonyszékébe.

Borítókép: Andrej Babis cseh elnökjelölt, volt miniszterelnök a felesége, Monika (b) társaságában nyilatkozik prágai kampányközpontjában 2023. január 14-én, a cseh elnökválasztás első fordulójának második napján (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.