António Guterres: Siralmas állapotban van a világ

Növekvő társadalmi egyenlőtlenség, infláció, energiaválság – sorolta az ENSZ-főtitkár.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 18. 12:55
GUTERRES, António
Davos, 2023. január 18. Antonio Guterres, az ENSZ fõtitkára felszólal a Világgazdasági Fórum 53. találkozóján Davosban 2023. január 18-án. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ-főtitkár szerint siralmas állapotban van a világ az egymással összekapcsolódó, számtalan kihívás miatt, a klímaváltozástól kezdve az ukrajnai háborúig, amelyek úgy halmozódnak egymásra, mint az autók egy tömeges karambolban. António Guterres a davosi Világgazdasági Fórum találkozójának második napján, szerdán szólalt fel a világ gazdasági és politikai vezetői előtt. Hangsúlyozta, hogy a széles körű geopolitikai megosztottság és a bizalmatlanság aláássa a globális problémák megoldására tett erőfeszítéseket.

Egyre nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, az infláció megélhetési nehézségeket idéz elő, energiaválság van, és a koronavírus-világjárvány hatásai máig érezhetők

– sorolta a gondokat.

A kihívások közül a klímaválságról beszélt hosszabban: felidézte, hogy egy nemrég megjelent tanulmány szerint az Exxon Mobil olajvállalatnál dolgozó tudósok már az 1970-es években elég pontosan meg tudták jósolni, milyen hatással lesz a környezetre a fosszilis üzemanyagok használata. Guterres megjegyezte, hogy már majdnem „hamvába holt” az a kötelezettségvállalás, amely azt célozta, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. „A csatát éppen elveszítjük” a globális felmelegedéssel szemben, minden héten újabb „klímahorrorral szembesülünk” – fogalmazott. A nap folyamán Davosban felszólal Olaf Scholz német kancellár, és videókapcsolaton keresztül beszédet mond Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Borítókép: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára felszólal a Világgazdasági Fórum 53. találkozóján Davosban 2023. január 18-án (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.