Bejelentette lemondását Új-Zéland miniszterelnöke

Jacinda Ardern legkésőbb február elején távozik a posztról, de a képviselői mandátumát még megtartja.

Magyar Nemzet
2023. 01. 19. 7:44
ARDERN, Jacinda
Phnompen, 2022. november 13. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök részt vesz a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN és az Egyesült Államok csúcstalálkozóján Phnompenhben 2022. november 13-án. MTI/AP/Vincent Thian Fotó: Vincent Thian
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul bejelentette lemondását Új-Zéland miniszterelnöke – írja a BBC brit közszolgálati csatorna portálja. Jacinda Ardern eredetileg az idén ősszel esedékes parlamenti választások időpontját jelentette volna be helyi idő szerint csütörtök reggel egy sajtótájékoztatón, ám a voksolás időpontja mellett azt is közölte a jelen levő újságírókkal, hogy nem indul újra a kormányfői tisztségért az október 14-re kiírt választáson, sőt, ki sem tölti második miniszterelnöki ciklusát. Mint azt elmondta, legkésőbb február 7-ig távozik a pozícióból, parlamenti képviselői mandátumát áprilisig tervezi megtartani.

A 42 éves kormányfő kimerültséggel indokolta váratlan döntését. 

Ardern könnyeivel küzdve jelentette be, „kifogyott az üzemanyagból”. 

Mint fogalmazott, „azért távozom, mert ezzel a kiváltságos szereppel felelősség is jár. A felelősség, hogy tudd, mikor vagy a megfelelő személy a vezetésre, és azt is, mikor nem”.

Tudom, hogy milyen erőfeszítést igényel ez a munka, és tudom, hogy már nincs elég energiám ahhoz, hogy megfelelően elvégezzem a rám bízott feladatot. Ez ilyen egyszerű

– mondta a politikus, majd kitért arra is: rendkívül megviselte a hat „kihívásokkal teli” év a miniszterelnöki hivatalban. 

A Munkáspárt képviselői vasárnap szavaznak a helyettesének megtalálásáról.

A munkáspárti Ardern a világ legfiatalabb miniszterelnöknőjeként vált világszerte ismerté, amikor 2017-ben, 37 évesen megválasztották. Egy évvel később azzal került a nemzetközi hírportálok címoldalára, hogy ő lett a második megválasztott vezető a modern kori történelemben, aki a hivatali ideje alatt szült gyermeket. Kisbabáját később többek között a New York-i ENSZ-közgyűlésre is elvitte magával. 2020-ban elsöprő győzelmet aratott a választásokon, de hazai népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint az elmúlt hónapokban új mélypontra süllyedt.

Ardern felsorolta kormányzásának az éghajlatváltozás, a szociális lakhatás és a gyermekszegénység csökkentése terén elért eredményeit, amelyekre különösen büszke.

Remélem, azzal a meggyőződéssel hagyom itt az új-zélandiakat, hogy vezetőként is lehetünk kedvesek, de erősek, empatikusak, de határozottak, optimisták, de céltudatosak. És hogy lehetsz az a fajta vezető, aki tudja, mikor van itt az ideje befejezni

 – nyilatkozta.

Borítókép: Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök részt vett a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN és az Egyesült Államok csúcstalálkozóján Phnompenhben 2022. november 13-án (Forrás: MTI/AP/Vincent Thian)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.