Bulgáriában a szocialista párt is feladta a kormányalakítást

Új választást kell kiírnia Rumen Radev államfőnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 20. 17:45
RADEV, Rumen
Brüsszel, 2022. december 14. Rumen Radev bolgár államfõ érkezik az EU-tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. december 14-én. Az egynapos találkozót a két szervezet nemzetközi kapcsolatainak 45. évfordulója alkalmából tartják. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolgár Szocialista Párt (BSZP) másik két párt sikertelen próbálkozását követően szintén feladta kormányalakítási próbálkozását a parlamenti patthelyzet miatt – jelentette be pénteken Kornelia Ninova pártelnök. Elmondta, hogy hétfőn fogja visszaadni a kormányalakítási megbízást Rumen Radev államfőnek.

Az elnök ennek nyomán a bolgár alkotmány értelmében – három sikertelen próbálkozást követően – kénytelen lesz feloszlatni a parlamentet és kiírni az újabb, immár ötödik parlamenti választást két éven belül, valamint kinevezni egy ügyvivő kabinetet.

Az elnök hétfőn kérte fel kormányalakításra a BSZP-t, de a párt nem tudott elegendő támogatást szerezni a törvényhozásban. Előzőleg a bolgár parlament két fő tömörülése, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), majd a reformista Folytatjuk a Változást (PP) párt is kudarcot vallott egy működő kormánykoalíció megalakításával.

A GERB és a Demokratikus Bulgária pártszövetség már előzőleg jelezte, hogy nem fog támogatni egy BSZP vezette kabinetet, főként a szocialisták „Moszkva-barát” politikája és amiatt, hogy a parlamentben rendre az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség ellen szavaztak.

Elemzők szerint előreláthatólag az újabb választás sem fogja megoldani a helyzetet, a jelenlegihez hasonló, széttöredezett parlamenti viszonyokat fog eredményezni, elmélyítve a balkáni országot 2020 óta sújtó politikai válságot.

Borítókép: Rumen Radev bolgár államfő érkezik az EU-tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. december 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.