Felfüggeszthetik a liberális német pénzügyminiszter mentelmi jogát

Christian Lindner ingatlanvásárlását fedezte gyanús hitelből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 09. 11:29
LINDNER, Christian
Prága, 2022. szeptember 9. Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítõ tanács, az ECOFIN informális ülésére Prágában 2022. szeptember 9-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi pénzügyminiszter parlamenti (Bundestag-) képviselői mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet mérlegel a berlini ügyészség a politikus ingatlanvásárlásával kapcsolatban – jelentették hétfőn német hírportálok. A berlini ügyészség korrupciós esetekkel foglalkozó részlegénél hangsúlyozták, hogy a mentelmi jog felfüggesztése rutinszerű lépés lenne, csak a hivatalos vizsgálat elindításához lenne szükséges, és nem jelentené azt, hogy megállapítják az úgynevezett kezdeti gyanú fennállását. Hozzátették, hogy rövidesen eldöntik, kérik-e a mentelmi jog felfüggesztését.

A hatóság a Der Spiegel című hírmagazin egy októberi jelentésével kapcsolatban érdeklődik Christian Lindner ingatlanvásárlása iránt. A szövetségi kormányt alkotó koalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője a berlini Steglitz-Zehlendorf kerület Nikolasse nevű előkelő negyedében vásárolt családi házat egy karlsruhei központú magánbank hitele révén. 

Pénzügyminiszterként, 2022 májusában köszöntőt írt a bank alapításának századik évfordulója alkalmából. A szövegben nem tért ki arra, hogy az ügyfelek közé tartozik. Bő egy hónappal később újabb hitelt vett fel a banktól, amelynek javára 450 ezer euró értékű jelzálogot jegyeztetett be az ingatlanra.

A beszámolók szerint a miniszter abban az esetben sérthetett törvényt, ha a második hitel összefügg a jubileumi köszöntővel. A politikus ellen jogtalan előny szerzésének, a bankkal szemben jogtalan előny biztosításának gyanújával indulhat nyomozás. 

Christian Lindner ügyvédje közölte, hogy a politikus jóval a miniszteri munka megkezdése – 2021 december – előtt hozzálátott gondoskodni lakóingatlana finanszírozásáról, és az ügyleti kondíciók rendre megfeleltek a piaci körülményeknek, egy rövid köszöntő egy bank alapításának évfordulójára pedig hozzátartozik a tárcavezetői munkához.

Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanács, az Ecofin informális ülésére Prágában 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.