időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Folytatódnak a magyarellenes kirohanások Kárpátalján

Magyar Nemzet
2023.01.18. 15:35 2023.01.19. 20:16
Folytatódnak a magyarellenes kirohanások Kárpátalján

Folytatódnak a Baloga-klán magyarellenes kirohanásai a munkácsi kistérségben – mondta el a Hír TV adásában Dunda György, lapunk ungvári tudósítója, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója. Emlékeztetett rá, hogy Munkács polgármestere Andrij Baloga, illetve nagy befolyással bíró édesapja, a parlamenti képviselő Victor Baloga jól ismert magyarellenes kirohanásairól, ők döntöttek már arról is, hogy elbontják a munkácsi turulszobrot. 

Legutóbbi akciójukban a munkácsi kistérséghez tartozó, zömében magyarok lakta településen, Fornoson és Dercenben eltávolíttatták a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat.

Az éj leple alatt

– Helyiek elmondása szerint az éjszakai órákban rendőrök jártak ki a településen, levették a zászlókat, összehajtogatták, majd a községháza bejárata előtt helyezték el. Majd visszatértek ellenőrizni, hogy nem került-e vissza a helyére – folytatta Dunda György. Emellett a Dercenben működő, magyar támogatással létrejött futballakadémiáról távolíttatták el a magyar nyelvű feliratokat. – Ha ez nem lenne kevés, a munkácsi magyar középiskola igazgatójának pedig felmondtak, pedig több mint tíz éve állt az intézmény élén – sorolta.

 

Az előzmények tükrében jó ok van feltételezni, hogy ez a magyarellenes Baloga-klán további bosszúhadjárata 

 

– magyarázta Dunda György.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megdöbbenését és tiltakozását fejezte ki a történtek miatt. Közleményükben azt írták, értetlenül állnak Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója, a Munkácsi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjének felmentése előtt, menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést sem.

Sosem látott rendelet

A Kárpátalja.net oldal úgy tudja, valamilyen rendeletre hivatkoztak, hogy mostantól nem lehet a közintézményeken más zászló, csak az ukrán. Viszont hozzátetették, ha van is ilyen rendelet, az kizárólag helyi szintű lehet, hiszen például a szomszédos Nagylucskai kistérség magyar falvainak közintézményein még kint vannak a magyar lobogók, annak ellenére, hogy a Munkácsi járáshoz tartoznak. A kárpátaljai magyar oldal információi szerint a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet és a végrehajtó bizottság sem foglalkozott a magyar zászlók kérdésével. Emlékeztettek rá, hogy Ukrajna törvényei eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát, különös tekintettel arra, hogy Kárpátalja magyarlakta településein nem a magyar állam hivatalos címeres zászlaját, hanem a magyar nemzeti trikolórt helyezték ki.

Piti bosszú

Az információkat cikkében a Pesti Srácok is megerősítette. Hozzátették, Dercen polgármestere magyar, és a szóban forgó sportakadémia építéséhez a magyar állam 2020-ban több mint két és fél milliárd forinttal járult hozzá, – ez azonban az ukrán bemutatkozásból nem derül ki – amely nemcsak a kárpátaljai magyar, hanem az ukrán gyermekek számára is nyitott és komoly előmeneteli lehetőséget, tehetséggondozást nyújtott. 

Forrásaik szerint furcsa módon több esetben előfordult más járásokban, hogy a hatóságok kifejezetten megakadályozták a magyar jelképek és feliratok rongálását, a munkácsi járásban azonban kifejezetten a Viktor Balogához köthető tisztviselők rendelték el ezeket a lépéseket. 

Úgy tudják, az ukrán politikus piti bosszújáról van szó a KMKSZ és a helyi magyarság ellen, mert a magyar párt tagjai vele szemben ellenzékbe helyezkedtek a városi tanácsban.

 

Borítókép: A hajdani munkácsi turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.