Így szivárognak el az ukrán katonák élelmezésére szánt milliárdok

A Zerkalo Nedeli ukrán lap tényfeltáró riportban mutatta be, milyen megállapodást kötött a hadsereg ellátmányáról a védelmi minisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: Bennfentes, zn.ua2023. 01. 26. 16:50
null
Szoledár, 2023. január 11. Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hadsereg túlárazott élelmiszer-beszerzése miatt az ukrán védelmi minisztérium újabb magas rangú tisztségviselőjének kellett távoznia posztjáról. Anasztaszija Radina, az ukrán parlament korrupcióellenes bizottságának vezetője szerdán jelentette be, hogy a hétvégén kipattant korrupciós botrány miatt elbocsátották a beszerzési osztály igazgatóját, Bohdan Hmelnickijt. Korábban Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes már lemondott az ügy miatt – írta meg szerdán a Magyar Nemzet.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter hétfőn még cáfolta az ügyről szóló médiaértesüléseket, de nem kezdeményezett jogi lépéseket a hírt közlő lapok ellen. Elismerte ugyanakkor, hogy néhány szerződés hibás volt, és azt ígérte, hogy ezeket felülvizsgálják és kijavítják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este jelezte, hogy a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain a korrupciós vádak miatt. Kedden több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását. Közöttük volt Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes, Kirilo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes is.

Szakértők azzal magyarázták a fejleményeket, hogy Zelenszkij egy évvel az elnökválasztás előtt nem akarja, hogy hivatalára a korrupció árnya vetüljön.

 

Titkolták a szerződést, de kiszivárogtak a részletek

Az ukrán védelmi minisztérium több pénzt keres a fegyveres erők élelmezésén a háború alatt, mint békeidőben – ismertette a Zn.ua tényfeltáró cikkét a Bennfentes. Az ukrán lap munkatársa az Ukrán Fegyveres Erők egyik forrásától hozzájutott egy minisztériumi megállapodáshoz a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi régiókba telepített katonai egységek 2023-as étkeztetéséről.

A 13,16 milliárd hrivnya (jelenlegi árfolyamon 129 milliárd forint) értékű megállapodást 2022. december 23-án írták alá. A lap összehasonlította a beszerzési árakat a 2021-es adatokkal, a jelenlegi bolti árakkal és a háború előtti árakkal, az inflációt is beleszámítva.

Arra a megállapításra jutott, hogy 

a legnépszerűbb ételekhez kétszer-háromszor annyiért jut hozzá a hadsereg,

mint amennyiért az üzletekben lehet kapni őket:

  • A tojás darabját 17 hrivnyáért (167 forint) kapja a katonaság, míg a kiskereskedelmi ár egy kijevi üzletben  7 hrivnya (69 forint).
  • A burgonya kilóját 22 hrivnyáéért rendelték (216 forint), míg a kiskereskedelmi ár 8–9 hrivnya (88 forint).
  • A csirkecombot kilónként 120 hrivnyáért (1182 forint) kapják, míg a kiskereskedelmi ár 80 hrivnya (788 forint).

Az invázió előtt, 2021-ben ugyanezekben a régiókban a katonák még olcsóbban jutottak élelmiszerhez:

  • A tojás darabonként 3,6–3,9 hrivnyába,
  • a burgonya 10,56 hrivnyába,
  • a csirkecomb pedig 67 hrivnyába került kilogrammonként.

Az éves infláció 26,6 százalék volt.

A 13 milliárd hrivnya értékű új szerződést a védelmi minisztérium az Active Company LLC-vel kötötte. Ennek a cégnek a jegyzett tőkéje mindössze ezer hrivnya, és egy kijevi, tömeges regisztrációs címre van bejegyezve. Az adószolgálat 2021-ben törölte a vállalkozás áfabizonyítványát a szállítások hiánya és a bevallások benyújtásának elmulasztása miatt. A cég büntetőeljárásban is érintett volt, mivel állítólag hamis igazolást nyújtottak be, hogy részt vehessenek a büntetés-végrehajtási intézetek és előzetes letartóztatási központok számára marhahús szállítására kiírt pályázaton.

A Zn.ua szerint az Active Company valószínűleg egy fedőcég, amelyet a hadsereg élelmiszer-ellátásával foglalkozó szakemberek hoztak létre. Korábban már kaptak kisebb állami megrendeléseket, ezekhez képest jóval nagyobb volumenűek a Honvédelmi Minisztérium beszerzései.

Borítókép: Ukrán katonák január 11-én Szoledár határában (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.