időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Korrupciós botrány Ukrajnában: újabb tisztségviselőt bocsátottak el

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.25. 13:09 2023.01.25. 13:58
Korrupciós botrány Ukrajnában: újabb tisztségviselőt bocsátottak el

Az ukrán védelmi minisztérium újabb magas rangú tisztségviselőjének kellett távoznia a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban kitört botrány miatt. 

Anasztaszija Radina, az ukrán parlament korrupcióellenes bizottságának vezetője szerdán a Facebookon jelentette be, hogy a korrupciós botrány miatt elbocsátották a védelmi minisztérium beszerzési osztályának igazgatóját, Bohdan Hmelnickijt. Korábban Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes már lemondott az ügy miatt.

A botrány hétvégén pattant ki, mikor a médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a védelmi minisztérium a kiskereskedelmi áraknál akár háromszor magasabb áron vásárolt ellátmányt a katonái számára.

Radina szerint Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, aki hétfőn még cáfolta a médiajelentéseket, a parlamentben nem indítványozott jogi lépéseket a korrupciógyanú hírét közlő lapok ellen, viszont elismerte, hogy néhány szerződés hibás volt, és közölte, hogy ezeket felülvizsgálják és kijavítják. 

A szerződésekben szereplő beszerzési árak eltértek a piaci áraktól – mondta Radina. De a szerződések még nem léptek hatályba. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétfő esti videóbeszédében jelezte, hogy a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain a korrupciós vádak miatt.

Kedden több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását a tisztségéből. Közöttük volt Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes, aki a fegyveres erők logisztikai támogatásáért felelt, valamint Kirilo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes is.

A szakértők szerint az állhat a háttérben, hogy Zelenszkij egy évvel az elnökválasztás előtt nem akarja, hogy hivatalára a korrupció árnya vetüljön. Közben szerdán Andrij Kosztyin ukrán főállamügyész saját kérésükre felmentette hivatalukból Kirovohrad, Zaporizzsja, Poltava, Szumi és Csernyihiv megyék főügyészeit.

 

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonai vezetőkkel tárgyal az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.