időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Megkezdődött a tisztogatás a kijevi elitben

Wittich Zoltán
2023.01.24. 17:30 2023.01.24. 18:44
Megkezdődött a tisztogatás a kijevi elitben

Több magas rangú ukrán tisztviselő is távozott posztjáról különböző korrupciós botrányok miatt. Noha Volodimir Zelenszkij kampányígérete már tartalmazta a korrupció elleni harcot, egyes vélemények szerint az európai integráció fokozása és a nyugati források esetleges csökkenése motivációjának valós indoka.

„Noha a mostani botrányok eltörpülnek a korábbi ukrán kormányok ügyei mellett, mégis komoly csapást mérhetnek az ukrán elnök hazai és nemzetközi megítélésére. Volodimir Zelenszkij számára égetően fontos a korrupciós botrányok megfékezése, amelyek a háború kritikus szakaszában rendíthetik meg a Nyugat bizalmát” – fogalmazott a The Wall Street Journal cikke annak apropóján, hogy ma további magas rangú ukrán tisztségviselőket menesztettek tisztségükből.

Ukrajna mindenkori magas korrupciós szintjét jelzi, hogy a Transparency International 2021-ben 180 ország közül Ukrajnát a 122. legkorruptabbnak minősítette. Nem véletlen tehát, hogy a 2019-ben rendszerkritikus és korrupcióellenes szólamokkal választást nyert Zelenszkij most „üzenetet küldött mindazoknak, akik tettükkel vagy viselkedésükkel megsértik a törvényeket”.

A most megkezdődött tisztogatások jegyében több magas rangú ukrán politikust és hivatali személyt távolítottak el pozíciójából.

Eszerint mennie kellett Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettesnek, Ivan Lukerja és Vjacseszlav Negoda közösségi és területfejlesztési miniszterhelyettesnek, valamint Vitalij Muzicsenkónak, a szociálpolitikai tárca helyettes vezetőjének. Emellett önként mondott le a posztjáról Kirilo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes is.

Legyünk világosak: nem térünk vissza a múltban tapasztalt állapotokhoz

– nyomatékosított Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minapi videónyilatkozatában, jelezve, hogy „személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain is a korrupciós vádak miatt”.

Éppen ezért Kijev jelzésére lemondatták Szumi és Dnyipropetrovszk megyék vezetőit: Dmitro Zsivicsenkót és Valentin Reznyicsenkót, valamint Zaporizzsja és Herszon megyék vezetőit: Olekszandr Sztaruht és Jaroszlav Janusevicset, továbbá Olekszij Kulebát, a kijevi megye kormányzóját is.

Noha a távozások pontos indoka nem minden esetben ismert, az ukrán hadsereg logisztikai támogatásáért felelős Shapovalovot azzal vádolják, hogy jóval magasabb áron – még a boltihoz képest is – kötött élelmiszer-szerződéseket a katonák ellátására. Timosenkót luxusautók személyes használatával vádolták meg, noha az ő neve már egy szeptemberi korrupciós botrány kapcsán is felmerült, egy a Dél-Zaporizzsja régiónak szánt több mint hétmillió dollár értékű humanitárius segély elsikkasztásával kapcsolatban. Szimonenko azért mondott le, mert mint kiderült, tavaly decemberben tíz napra Spanyolországba utazott nyaralni – annak ellenére, hogy Zelenszkij megtiltotta a külföldi üdülőhelyek látogatását –, miközben az ukránok a fronton és a hátországban is komoly áldozatokat hoznak a háború viszontagságai közepette. Az ügyre válaszul most számos magas rangú állami tisztviselőnek megtiltották a nem állami célú külföldi utazásokat.

A tisztogatás még hétfőn, Vaszil Lozinszkij infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes letartóztatásával kezdődött, akit azzal vádolnak, hogy négyszázezer dollár értékű nyugati segélyt sikkasztott el.

Szakértők szerint a botrányba keveredett hivatalnokok elküldése kulcsfontosságú a kijevi vezetésnek, ugyanis az európai integráció egyik sarkalatos pontja a korrupció leszorítása, míg az Egyesült Államokból már több ízben érkezett olyan republikánus jelzés, amely a Kijevnek nyújtott – meglehetősen szabadon felhasználható – források elköltését alakítaná át.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Lvivben (Lembergben) egy sajtótájékoztatón 2023. január 11-én (Forrás: Yuriy Dyachyshyn/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.