Szijjártó: A magyarellenes lépések Ukrajnában nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak döntéseit

Magyarországot figyelmeztette az ukrán uniós nagykövet egy interjúban, amelyben azt mondta: „Ha átlépik a vörös vonalat, egyedül fognak maradni.” Szijjártó Péter erre megjegyezte, azt várjuk Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait, illetve arról is beszélt, hogy Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek Magyarország nélkül nem fognak megszületni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Mandiner2023. 01. 23. 20:57
SCHMIT, Nicolas; JOHANSSON, Ylva; CSENCOV, Vszevolod
Brüsszel, 2022. október 10. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelõs svéd tagja, Vszevolod Csencov, Ukrajna európai uniós képviseletének vezetõje és az Európai Atomenergia-közösség ukrán képviselõje és Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és a szociális ügyekért felelõs biztosa (b-j) sajtótájékoztatót tart az Ukrajna elleni orosz invázió elõl menekülõknek az Európai Unióban nyújtandó munkakeresési támogatásról Brüsszelben 2022. október 10-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna uniós tagjelölti státusa ellenére romlott a magyar nemzetiségiek helyzete Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy arra számítottak, Ukrajna EU-tagjelölti tárgyalásai során majd javulni fog a magyar nemzeti közösségek helyzete az országban. Megjegyezte, mindez logikus, helyes és szabályszerű eljárás lenne, azonban nem ez történik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, hangsúlyozva, hogy a decemberben elfogadott szabályok még rosszabb helyzetet teremtenek, ez pedig a súlyos jogi támadásokkal kiegészülve komoly aggodalomra ad okot.

A tárcavezető szerint a 2015-ben érvényes törvényekhez kellene visszatérni, a magyar nyelvű iskolák ellehetetlenítését pedig elfogadhatatlannak nevezte.

„A magyarság elleni koncentrált támadások és a magyarellenes lépések nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak olyan döntéseit, amelyek Magyarországtól áldozatokat követelnek Ukrajna támogatása érdekében” – fogalmazott.

Ezért azt várjuk Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait, és azt várjuk az Európai Uniótól is, hogy lépjen fel ebben az ügyben

– hangsúlyozta a miniszter az alábbi videóban, amelyben arról is beszélt, hogy milyen súlyos, koncentrált támadások érik a magyar nemzeti közösséget Ukrajnában.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen figyelemfelhívást az európai államok részéről” – válaszolta Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy 

Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek Magyarország nélkül nem fognak megszületni,

és minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek a magyar féltől követelnek áldozatokat.

Az ukrán EU-nagykövet szerint Magyarország zsarolja az uniót

Magyarország nem zsarolhatja az egész uniót, az EU meg fogja találni a módját, hogy megsegítse Kijevet

– fogalmazott Vszevolod Csencov, Ukrajna Európai Unió mellé rendelt nagykövete a Do Rzeczy által szemlézett interjúban.

– Magyarország, mint minden EU-tagállam, a saját érdekeit védi, de gyakran mások, például Ukrajna kárára

– fogalmazott Csencov, aki szerint az ukránoknak nyújtott 18 milliárd eurós segítség blokkolása miatt gyakorlatilag „Magyarország túszává” válik.

A diplomata szerint ha (a magyar miniszterelnök) átlép bizonyos vörös vonalakat, akkor teljesen elszigeteli magát.

Végül Csencov arról is beszélt: Magyarország racionális érvek nélkül nem blokkolhatja tovább a további, Oroszországot sújtó szankciókat. – Az, hogy nem akarom, egész egyszerűen nem működik az Európai Unióban – mondta.  

Az eredeti cikk Magyarországot figyelmezteti az ukrán EU-nagykövet: Ha átlépik a vörös vonalat, egyedül fognak maradni címmel a Mandineren olvasható.

Borítókép: Vszevolod Csencov, Ukrajna európai uniós képviseletének vezetője (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.