Kázmér 2024. március 4.
logo

Karantén alá vonták Phenjant, pánikvásárlásba kezdtek a lakosok

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.25. 10:15 2023.01.25. 10:17
Karantén alá vonták Phenjant, pánikvásárlásba kezdtek a lakosok

Ötnapos karantént hirdettek a hatóságok Phenjanban légzőszervi megbetegedések terjedése miatt – jelentette szerdán a szöuli NK News hírportál észak-koreai kormányzati közleményre hivatkozva.

Az idézett közleményben nem említették ugyan a Covid–19-et, de arra utasították a phenjaniakat, hogy a hét további részében maradjanak otthon, valamint felszólították az embereket, hogy naponta több alkalommal mérjenek lázat 

– tette hozzá az Észak-Koreával foglalkozó hírportál.

 Az NK News értesülései szerint a phenjani lakosok kedden pánikvásárlásba kezdtek. Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy koronavírusos megbetegedést találtak a világtól elzárt országban, augusztusban azonban máris győzelmet hirdettek a vírus felett, és mivel a tesztelés sosem vált széles körűvé, a Covid–19-cel kapcsolatos megbetegedések és halálozások pontos száma azóta sem ismert.

A phenjani kormányzat ehelyett – július végéig – csupán a lázas megbetegedések napi számát közölte, amely a mintegy 25 milliós országban elérte a 4,77 milliót. 

Az állami média mindazonáltal továbbra is közöl híreket légzőszervi megbetegedésekről, egyebek között influenzáról, de egyelőre nem jelentett be országos zárlatot.

Borítókép: 2023. január 22-i kép a holdújév alkalmából fohászkodó látogatókról a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő dél-koreai Padzsunál. A dél-koreai NK News hírportál január 25-én phenjani kormányzati közleményre hivatkozva jelentette, hogy az észak-koreai hatóságok ötnapos karantént hirdettek légzőszervi megbetegedések terjedése miatt (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.