Kászim Szulejmáni meggyilkolásával több mint kilencven amerikai állampolgárt vádolnak Iránban

Az iráni elnök szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet veresége a világban meglévő „amerikai hegemónia” bukásának előjátéka.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 03. 20:29
null
Teherán, 2022. január 3. Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmániról, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevû különleges egység parancsnokáról emlékeznek meg tisztelõi Teheránban 2022. január 3-án, halálának második évfordulóján. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthetõ célpontok ellen, amelyben Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erõk nevû, iráni támogatást élvezõ iraki milicistákat tömörítõ ernyõszervezet vezetõje életét vesztette. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvennégy amerikai állampolgárt vádoltak meg Iránban azzal, hogy részt vettek Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda vezérőrnagyának három évvel ezelőtti meggyilkolásában – közölte Kászim Garib Abadi, az iráni igazságszolgáltatás helyettes vezetője, az iráni Emberi Jogok Főtanácsának főtitkára, akit a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség idézett. Ebrahim Raiszi iráni elnök az évfordulón kijelentette: bosszút állnak Szulejmáni meggyilkolása miatt.

Kászim Garib Abadi a Szulejmáni megölésének harmadik évfordulójára készített televíziós interjúban kifejtette: a három fő vádlott Donald Trump akkori amerikai elnök, Mike Pompeo volt külügyminiszter és Kenneth Frank McKenzie, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért is felelős Központi Parancsnokságának volt parancsnoka. Szulejmáni megölésének ügyében senki sem mentesül a felelősségre vonás alól – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: nem kizárólag a most megvádolt 94 amerikai állampolgár – és bűntársaik más országokból, köztük Nagy-Britanniából és Németországból – felelősek az iráni vezérőrnagy meggyilkolásáért.

Kászim Szulejmánit az amerikai hadsereg ölte meg 2020. január 3-án dróntámadással a bagdadi nemzetközi repülőtér mellett. A merényletet Teherán terrorcselekménynek minősítette. Válaszul Irán 2020. január 8-án rakétákat lőtt ki az amerikai Ain al-Aszad légibázisra az iraki el-Anbár tartományban.

Nem felejtettük el és nem feledjük Szulejmáni mártír vérét

– jelentette ki az iráni elnök. Raiszi felhívta a „gyilkosok és a (bűncselekmény) megszervezőinek” figyelmét arra, hogy számíthatnak a mártír vérének megbosszulására, és „azoknak, akik a bűncselekményt elkövették, nem lesz könnyű álmuk”.
 Az iráni elnök Teherán legnagyobb imacsarnokában több ezer ember előtt a Forradalmi Gárda elit alakulatának, az al-Kudsz brigádok parancsnokának emlékére tartott ünnepségen úgy fogalmazott: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet veresége a világban meglévő „amerikai hegemónia” bukásának az előjátéka.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.