Kevesebb mint egy nap alatt majdnem annyi eső esett, mint egész nyáron Új-Zélandon + videó

Legalább négy halálos áldozatot követelt az Új-Zéland legnagyobb városát, Aucklandet sújtó ítéletidő a hétvégén – közölte vasárnap a New Zealand Herald című helyi lap.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 29. 19:21
Heavy rains cause flooding in Auckland
NEW ZEALAND-WEATHER/ Cars are seen in a flooded street during heavy rainfall in Auckland, New Zealand January 27, 2023, in this screen grab obtained from a social media video. @MonteChristoNZ/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken rendkívüli állapotot hirdettek ki az 1,6 milliós nagyvárosban, ahol a helyi nyári időszakban szokatlannak számító felhőszakadás okozta áradások miatt sokakat ki kellett költöztetni otthonukból, és a város repülőterét is le kellett zárni. A rendkívüli eső a hétvégén is folytatódott, s a városvezetés szerint egészen hétfő reggelig sok csapadékra lehet még számítani.

Új-Zéland legnagyobb légikikötője, az aucklandi nemzetközi repülőtér vasárnap részben víz alatt állt, időközben azért már tudott fogadni járatokat, és fel is szállhattak repülőgépek. A felvételeken részben elárasztott várótermeket lehetett látni. Mindenekelőtt Kumeu és Albany elővárosokra csapott le nagy erővel az ítéletidő. Az országos kutatóintézet szerint péntekre virradóra a város egyes térségeiben 

15 óra alatt a nyári csapadékmennyiség mintegy 80 százaléka esett. 

A tűzoltóság kajakokat és jetskiket vetett be, hogy a házaikban ragadt embereket kimenthesse. Videófelvételeken az áradásban sodródó autókat is lehetett látni.

A hatóságok korábban az elöntött köztereken két ember holttestét találták meg, a harmadik halálos áldozatot pedig Auckland Remuera negyedében egy, a földcsuszamlások által tönkretett lakóház romjai közt találták meg, azóta találtak még egy embert, aki nem élte túl a rendkívüli körülményeket. 

Borítókép: Autók egy elárasztott utcán az új-zélandi Aucklandben 2023. január 27-én (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.