időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Kilencszeres pénzt fizet Andrej Babis győzelme a cseh elnökválasztáson

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 16:19 2023.01.24. 16:24
Kilencszeres pénzt fizet Andrej Babis győzelme a cseh elnökválasztáson

Petr Pavel győzelmére számítanak a nagy csehországi fogadóirodák a cseh államfőválasztás második, döntő fordulója előtt – derül ki a CTK cseh hírügynökség keddi beszámolójából. A pénteken és szombaton sorra kerülő második fordulóban Andrej Babis volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok indul a cseh államfői bársonyszék megszerzéséért. Milos Zeman jelenlegi elnök második mandátuma március elején lejár, és harmadik megbízatásra a hatályos jogszabályok szerint már nincs lehetőség.

A négy legnagyobb fogadóiroda keddi nyereménykiírása szerint Petr Pavel sikere esetén a befektetett összeg 1,05–1,07-szeresét lehet megnyerni, míg Andrej Babis esetében a kilencszeresét.

A friss felmérésekről készített hírügynökségi összegzés szerint várható, hogy a nyugalmazott tábornok megszerzi a szavazatok több mint 56 százalékát, a választói részvételt pedig 68 százalék fölé teszik. A választásokat megelőző három napban új közvélemény-kutatási eredmények nyilvánosságra hozatala már tilos. A vasárnap és hétfőn közzétett négy utolsó közvélemény-kutatás mindegyike Petr Pavelt hozta ki győztesnek.

Politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy mindezek ellenére a választás még nincs lefutva. 

Petr Pavel ráadásul megbetegedett, meghűléssel, lázzal küzd, ezért hétfői és keddi kampányprogramját lemondta. A szerda és csütörtök estére tervezett televíziós vitákban, a CNN Prima News és a Nova kereskedelmi televíziókban szeretne részt venni.

Andrej Babis vidéki kampányprogramja változtatás nélkül folytatódik. Az általa vezetett ANO mozgalom néhány vezető regionális politikusa viszont bejelentette, hogy nem támogatják pártelnöküket, és a tábornokra fognak szavazni. Ivo Vondrák, a Morva-sziléziai régió elöljárója a Lidové Noviny keddi kiadásában azt sem zárta ki, hogy frakciót alakítanak a mozgalmon belül. – Az ANO nagyon eltért eredeti célkitűzéseitől, ezen szeretnénk változtatni – mondta a lapnak a népszerű ellenzéki politikus.

Borítókép: Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. (Fotó:
MTI/EPA/Martin Divisek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.