Különleges törvényszéket hozna létre a német külügyminiszter

Annalena Baerbock szerint az új bíróság vonhatná felelősségre Vlagyimir Putyint és Oroszországot az ukrajnai háborús bűnök miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 22:14
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2022. június 24. Annalena Baerbock német külügyminiszter a világ élelmiszerbiztonságáról tartandó nemzetközi konferenciát megelõzõ berlini sajtóértekezleten 2022. június 24-én. A konferenciát a német kormány kezdeményezte az ukrajnai háborúhoz köthetõ élelmezési válság kezelésére. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi közösségnek különleges törvényszéket kellene létrehoznia, hogy bíróság elé állítsa Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rendszerét az Ukrajnában elkövetett háborús bűneik miatt – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) tartott vitaindító beszédében.

Egy különleges bíróság létrehozása nem feltétlenül „ideális megoldás”, de szükségszerűen pótolja a nemzetközi jog hiányosságait, és „világos üzenetet” küld az orosz vezetésnek – jelentette ki Annalena Baerbock. A német külügyminiszter utalt arra, a különleges bíróság létrehozásának lehetőségét már megvitatta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel múlt heti kelet-ukrajnai látogatásán. Kifejtete: egy ilyen bíróság legitimitását és pártatlanságát az biztosítaná, ha a törvényszék Ukrajnán kívül jönne létre a nemzetközi partnerek pénzügyi támogatásán keresztül, különböző országok ügyészeinek és bíráinak részvételével. 

A bíróság az ukrán büntetőjogból vezetné le joghatóságát 

– emelte ki.

Emlékeztetett: az ICC keretein belül nem lehetséges Oroszország felelősségre vonása, mert az nem fogadja el a büntetőbíróság joghatóságát. Hangsúlyozta: az sem valószínű, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ICC elé utalná az ügyet, mivel Oroszország állandó tagja a tanácsnak, így élhet vétójogával.

Annalena Baerbock a nemzetközi büntetőjogi rendszer reformját is javasolta annak érdekében, hogy az ICC az agressziós bűncselekményeket is vizsgálhassa. A büntetőbíróság joghatósága jelenleg csak a háborús és az emberiség elleni bűncselekményekre, valamint népirtásra terjed ki.

A különleges bíróság létrehozását az Európai Unió is támogatja. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke novemberben kijelentette, hogy egy ilyen törvényszék megalakulása lehetővé tenné a büntetőeljárás lefolytatását azok ellen az orosz vezetők ellen is, akik egyébként mentességet élveznének. Karim Khan, az ICC főügyésze szerint azonban a különleges törvényszék csak fokozná a „jogi széttagoltságot”, mivel a megfelelő finanszírozással és eszközökkel a büntetőbíróság is képes lenne felelősségre vonni az orosz vezetést az agressziós bűncselekmények elkövetése miatt.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.