Méheknek szánt vakcinát engedélyeztek az Egyesült Államokban

Az Amerikában őshonos – de a világon mindenhol elterjedt – baktérium ellen ad védelmet az oltóanyag.

Magyar Nemzet
2023. 01. 05. 21:10
A világ első méheknek szánt vakcináját fejlesztette ki a Dalan állategészségügyi biotechnológiai vállalat. (Fotó: USDA_NIFA / Twitter)
A világ első méheknek szánt vakcináját fejlesztette ki a Dalan állategészségügyi biotechnológiai vállalat. (Fotó: USDA_NIFA / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai agrárminisztérium (USDA) feltételes engedélyt adott egy, a Dalan állategészségügyi biotechnológiai cég méheknek szánt oltóanyagának, amely segít megvédeni a beporzásban elengedhetetlen méheket a bakteriális fertőzésektől. Mint arra a The Guardian brit lap is emlékeztetett, ez a világ első, méheknek szánt vakcinája.

Az oltóanyagunk egy hatalmas áttörés a méhek védelme érdekében

– szögezte le Annette Kleiser, a Dalan vezérigazgatója. Aláhúzta, hogy mindez a globális élelmiszer-biztonság terén egy kulcsfontosságú lépés.

A vakcina kezdetben a méhészek számára lesz elérhető, akik így megfékezhetik a (Paenibacillus) lárvákban kifejlődő bakteriális fertőzés által okozott súlyos megbetegedést, amely az Egyesült Államok bizonyos részein a méhkaptárak negyedét kiirtotta. A méhészek a barnára színezett és avas szagú lárvákról könnyen felismerik a betegséget. 

Az Amerikából származó betegség a világ minden részén elterjedt, és a Dalan szerint a vakcina az Európában őshonos méhekre veszélyes baktériumok elleni oltóanyag-fejlesztésben is hasznos lehet. A szakértők szerint az oltóanyagot táplálék formájában juttatják majd a méhkirálynők szervezetébe, immunitásuk pedig az egész kaptárat megvédi majd.

Mint ismert, a méz mellett a méhek a táplálékbeporzás elvégzése szempontjából is fontosak. 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint az Egyesült Államokban elfogyasztott élelmiszerek körülbelül egyharmada a mézelő méhek által beporzott növényekből származik.

Éppen ezért a szakértők aggodalommal követik a méhek és más beporzó fajok számának globális csökkenését, aminek hátterében olyan okok fedezhetők fel, mint az éghajlatváltozás, az élőhelyek pusztulása, a permetezés túlzott használata vagy egyéb betegségek terjedése.

A méhek globális eltűnése a bolygó ökoszisztémáját, valamint az élelmiszer- és egészségbiztonságot is veszélyezteti.

 

Borítókép: A világ első, méheknek szánt vakcináját fejlesztette ki a Dalan állategészségügyi biotechnológiai vállalat (Fotó: USDA_NIFA/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.