Naponta négyszáz migráns próbál bejutni Görögországba a török határon

Görögország meghosszabbítja a kerítését a török határon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 21. 18:07
Thousands Of Migrants Entering The New Camp In Lesbos Island
Thousands Of Migrants Entering The New Camp In Lesbos Island Fotó: NICOLAS ECONOMOU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország közel a duplájára hosszabbítja meg a Törökországgal határos Évrosz folyó partján emelt öt méter magas kerítést. A jelenleg 37,5 kilométer hosszú, a görög nevén Évrosz, török nevén Meric folyónál húzódó határkerítést további 35 kilométerrel hosszabbítják meg – közölte szombaton az építkezés helyszínére látogatva Takisz Theodorikakosz, az állampolgárok védelméért felelős görög miniszter.

 

Az új kerítés költsége mintegy százmillió euró (39,6 milliárd forint), és a görög költségvetésből finanszírozzák 

 

– tette hozzá a miniszter. Az ERT görög állami televízió tudósítása szerint Theodorikakoszt elkísérte az Európai Unió, Svájc és Nagy-Britannia nagykövete is. 

 

A miniszter szerint naponta mintegy 400 ember próbál meg illegálisan átkelni Törökországból Görögországba, azaz az Európai Unióba.

 

Tavaly a folyó mentén szolgálatot teljesítő határőrök több mint 260 ezer, az átkelést megkísérlő illegális bevándorlót állítottak meg. A görög hatóságok mintegy 1500 feltételezett embercsempészt vettek őrizetbe.

Emberi jogi szervezetek azzal vádolják Athént és az EU-t, hogy jogellenesen küldik vissza az Európában jobb jövőre vágyó embereket Törökországba. Athén viszont azt állítja, hogy Ankara választásra kényszeríti az elfogott migránsokat: vagy visszatérnek Szíriába, illetve más országokba, vagy illegálisan belépnek Görögország területére.

Borítókép: Migránsok várakoznak a leszboszi menekülttábornál. (Fotó: Nicolas Economou)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.