Peking: az Egyesült Államok idézte elő az ukrajnai válságot

Kínai külügyi szóvivő: Ha az Egyesült Államok valóban véget akar vetni az ukrajnai harcoknak, akkor fel kellene hagynia a fegyverszállításokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 12:39
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2022. szeptember 9. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-nagykövetek tanácskozásán a NATO brüsszeli központjában 2022. szeptember 9-én. Blinken az elõzõ napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok fegyvereket és felszerelést adományoz Ukrajnának 675 millió dollár értékben a védelmi minisztérium készletébõl. A tárcavezetõ kilátásba helyezett egy további, 2,2 milliárd dolláros csomagot az ukrán önvédelem finanszírozásra. MTI/AP pool/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok idézte elő az ukrajnai válságot, és jelenleg is „a legjelentősebb olyan tényező, amely szítja a konfliktust”. 

Mao Ning hétfőn pekingi sajtótájékoztatóján azt mondta: azzal, hogy Washington nehézfegyverekkel látja el Ukrajnát, csak súlyosbítja és hosszabbítja a konfliktust.

A szóvivő kérdésre reagálva fogalmazta meg ezeket a vádakat. A kérdés azzal kapcsolatban hangzott el, hogy amerikai vádak szerint kínai vállalatok valószínűleg inkább az orosz felet támogatják az ukrajnai háborúban.

Mao Ning leszögezte, hogy „alaptalan gyanúsításról” és zsarolásról van szó, és Kína nem fogja tétlenül nézni, hogy az Egyesült Államok megsértse a kínai cégek jogait és érdekeit.

Ha az Egyesült Államok valóban rövid időn belül véget akar vetni az ukrajnai harcoknak, és aggódik az ukrán emberek életéért, akkor fel kellene hagynia a fegyverszállításokkal, és le kell mondania azokról az előnyökről, amelyekre a háborúnak köszönhetően tesz szert

– fogalmazott a kínai szóvivő.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kezd kétnapos látogatást Pekingben.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-nagykövetek tanácskozásán a NATO brüsszeli központjában 2022. szeptember 9-én. Blinken az előző napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok fegyvereket és felszerelést adományoz Ukrajnának 675 millió dollár értékben a védelmi minisztérium készletéből. A tárcavezető kilátásba helyezett egy további, 2,2 milliárd dolláros csomagot az ukrán önvédelem finanszírozásra (Forrás: MTI/AP pool/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.