Példátlan éhínség vár Szíriára az ENSZ szerint

Az Élelmezési Világprogram igazgatója szerint tömeges kivándorlás várható, ha a nemzetközi közösség nem lép közbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 27. 19:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.

Tizenkét év alatt az éhezés példátlan szintet ért el Szíriában − tudatta közleményében az Élelmezési Világprogram (WFP).

Tizenkétmillió ember nem tudja, honnan keríti elő a következő étkezéshez valót

− közölte a WFP. Az ENSZ-szervezet szerint rajtuk kívül 2,9 millió embert fenyeget az éhezés.

Az ENSZ szerint a szíriai lakosság 90 százaléka él a szegénységi küszöb alatt a mintegy félmillió emberéletet kioltó és az ország infrastrukturális intézményeit leromboló véres konfliktus kezdete, 2011 óta.

Szíria, amelynek összeomlott a gazdasága, immár a hatodik azon a listán, amely az élelmiszer-bizonytalanságtól leginkább sújtott országokat sorolja fel. Az elmúlt három évben az élelmiszerárak tizenkétszeresükre emelkedtek az aszály, a kolera és a Covid–19 sújtotta országban.

Ha a nemzetközi közösség nem lép közbe Szíria megsegítése érdekében, az a veszély fenyeget, hogy az országból újabb tömeges kivándorlás indul meg

− jelentette ki David Beasley, a WFP igazgatója e heti szíriai látogatásán. Az igazgató felszólította az adományozó országokat, hogy kettőzzék meg az erőfeszítéseket a küszöbönálló katasztrófa elhárítása érdekében.

A demokráciát követelő tüntetések elnyomását követően kitört szíriai háború miatt hárommillió ember vált belső menekültté. A 2015-ös migrációs válság idején 1,2 millióan érkeztek Európába, közöttük számos, a háború elől menekülő szíriai állampolgár.

Borítókép: Szíriai belső menekült eteti gyermekét (Fotó: WFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.