Rakéta zuhant Moldova területére

Moldova arra gyanakszik, hogy Oroszország magához akarja csatolni Transznisztriát.

null
Moldova rakéta Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy körülbelül nyolcvan kilogramm robbanóanyagot tartalmazó robbanófejet találtak a Moldovai Köztársaság területére szombaton lezuhant rakétatörmelékek között. Az észak-moldovai Larga város közelében a hatóságok biztonsági zónát alakítottak ki. Azt egyelőre nem közölték, hogy melyik hadseregtől származnak a rakéta maradványai.

Maia Sandu moldovai elnök a Twitteren ítélte el a történteket. „Oroszország Ukrajna elleni brutális háborúja ismét Moldovát érinti” – írta az államfő, aki egyben elítélte Oroszország felerősített támadásait. Natalia Gavrilita miniszterelnök az incidensre reagálva felháborodását fejezte ki a Moldovai Köztársaság szuverenitásának semmibevétele miatt.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta nem először zuhan „eltévedt” rakéta Moldova területére.

Tavaly december 5-én az Ukrajnával közös határszakasz közelében csapódott be – szakértők szerint – az ukrán Sz–300-as légvédelmi rakétarendszer egyik rakétája. Október végén is rakétatörmelék zuhant egy észak-moldovai falu területére, az esetnek nem voltak áldozatai. Az őszi incidens úgyszintén az ukrán légvédelem akciójának következménye volt.

Közben élesedik a vita Chisinau és a Moldovai Köztársaságtól elszakadni vágyó, keleti régió vezetése között.

Transznisztria külügyminisztere a napokban bírálta Moldova militarizálását és felfegyverzését. A tiraszpoli diplomácia vezetője azt kifogásolta, hogy Piranha páncélozott szállítók érkeztek Németországból Moldovába. A Moszkva-barát Transznisztria területén békefenntartás címén jelenleg is tartózkodnak orosz katonák. A térség az 1992-es polgárháború után nyilvánította ki a függetlenségét Moldovától, de ezt egyetlen ENSZ-tagállam sem ismeri el. Alexandru Musteata, a moldovai hírszerzés vezetője nemrég arról beszélt, hogy hírszerzési értesülések szerint Oroszország össze akarja kapcsolni a területével Transznisztriát. Szerinte csak idő kérdése a Moldovai Köztársaság elleni orosz offenzíva megindítása. Úgy vélte, Oroszország Chisinauval kapcsolatos katonai tervei egyelőre nem világosak, de a veszély valódi és nagyon magas.

 

Borítókép: Rakétatörmelékek Moldovában (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.