időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Támadás érte Azerbajdzsán teheráni nagykövetségét, egy biztonsági őr meghalt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.27. 11:49 2023.01.27. 11:52
Támadás érte Azerbajdzsán teheráni nagykövetségét, egy biztonsági őr meghalt

Egy biztonsági őr meghalt, ketten megsebesültek pénteken Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél, miután egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott az épületet őrző biztonsági szolgálat embereire. A tüzet viszonozták, a támadót őrizetbe vették − közölte az azeri külügyminisztérium, amely Teheránt is felelőssé tette az incidensért.

A támadó áttört a biztonsági kordonon, és egy Kalasnyikov gépkarabéllyal lelőtte a biztonsági szolgálat vezetőjét. A tűzpárbajban megsebesült két biztonsági őr állapota stabil − tájékoztattak a közleményben, hozzátéve, hogy a képviseleten dolgozókat evakuálják.

Hosszein Rahimi teheráni rendőrkapitány bejelentette, hogy az iráni állampolgárságú támadót − aki két kisgyermekével ment a nagykövetségre − őrizetbe vették, indítékát pedig személyes és családi okokra vezették vissza.

A Taszním iráni félhivatalos hírügynökség Mohammed Sahriári főügyész bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a támadó felesége, egy azeri állampolgár tavaly áprilisban eltűnt, miután elindult otthonról a nagykövetségre, és a férfi úgy gondolja, hogy az asszony azóta is ott tartózkodik. A támadó korábban többször próbált kapcsolatba lépni a nagykövetséggel az ügyben, de nem kapott választ − tette hozzá a főügyész.

Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő elítélte a támadást, és közölte, hogy az ügyet kiemelt fontosságúként kezelik a vizsgálat során.

Ilham Alijev azeri elnök a Twitteren terrortámadásnak minősítette az incidenst, és azonnali felelősségre vonást követelt. 

Az azeri külügy egyúttal azt vetette Teherán szemére, hogy az Azerbajdzsán elleni hangulatkeltésnek szerepe volt a nagykövetség elleni támadásban, és hangsúlyozta, hogy az iráni hatóságok Baku többszöri kérése ellenére sem erősítették meg a külképviselet biztonságát.

Tavaly Azerbajdzsán londoni és párizsi nagykövetségét is támadás érte, de akkor az elkövetők fegyvertelenek voltak.

Az azeri Irán második legnépesebb nemzetisége, a 82 milliós országban több mint tízmillióan élnek a tagjai közül. Azerbajdzsán az Irán egyik régiós riválisának számító Törökország szövetségese. A török külügyminisztérium máris elítélte a támadást, és felszólította az iráni kormányt, tegyen lépéseket a biztonság megerősítésére.

Teherán többször adott hangot azon aggodalmának, hogy az Azerbajdzsán legnagyobb fegyverszállítójának számító Izrael azeri területről hajtana végre támadást Irán ellen. Idén januárban Baku először küldött nagykövetet Izraelbe, mely már a kilencvenes évektől tart fenn diplomáciai képviseletet az azeri fővárosban.

Borítókép: Rendőrök Azerbajdzsán teheráni nagykövetsége előtt (Fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.