Támadás érte Azerbajdzsán teheráni nagykövetségét, egy biztonsági őr meghalt

Ilham Alijev azeri elnök terrortámadásnak nevezte az incidenst, és azonnali felelősségre vonást követelt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 27. 11:49
At least 1 killed, 2 injured in armed attack on Azerbaijan's Embassy in Tehran
TEHRAN, IRAN - JANUARY 27: Police take security measurements after one person was killed in an attack using an automatic weapon on Azerbaijan's Embassy in Iranâs capital Tehran, on January 27, 2023. Head of embassy's security service killed, says Azerbaijan's Foreign Ministry, while state media says suspect in attack was detained. (Photo by Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images) Fotó: Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy biztonsági őr meghalt, ketten megsebesültek pénteken Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél, miután egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott az épületet őrző biztonsági szolgálat embereire. A tüzet viszonozták, a támadót őrizetbe vették − közölte az azeri külügyminisztérium, amely Teheránt is felelőssé tette az incidensért.

A támadó áttört a biztonsági kordonon, és egy Kalasnyikov gépkarabéllyal lelőtte a biztonsági szolgálat vezetőjét. A tűzpárbajban megsebesült két biztonsági őr állapota stabil − tájékoztattak a közleményben, hozzátéve, hogy a képviseleten dolgozókat evakuálják.

Hosszein Rahimi teheráni rendőrkapitány bejelentette, hogy az iráni állampolgárságú támadót − aki két kisgyermekével ment a nagykövetségre − őrizetbe vették, indítékát pedig személyes és családi okokra vezették vissza.

A Taszním iráni félhivatalos hírügynökség Mohammed Sahriári főügyész bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a támadó felesége, egy azeri állampolgár tavaly áprilisban eltűnt, miután elindult otthonról a nagykövetségre, és a férfi úgy gondolja, hogy az asszony azóta is ott tartózkodik. A támadó korábban többször próbált kapcsolatba lépni a nagykövetséggel az ügyben, de nem kapott választ − tette hozzá a főügyész.

Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő elítélte a támadást, és közölte, hogy az ügyet kiemelt fontosságúként kezelik a vizsgálat során.

Ilham Alijev azeri elnök a Twitteren terrortámadásnak minősítette az incidenst, és azonnali felelősségre vonást követelt. 

Az azeri külügy egyúttal azt vetette Teherán szemére, hogy az Azerbajdzsán elleni hangulatkeltésnek szerepe volt a nagykövetség elleni támadásban, és hangsúlyozta, hogy az iráni hatóságok Baku többszöri kérése ellenére sem erősítették meg a külképviselet biztonságát.

Tavaly Azerbajdzsán londoni és párizsi nagykövetségét is támadás érte, de akkor az elkövetők fegyvertelenek voltak.

Az azeri Irán második legnépesebb nemzetisége, a 82 milliós országban több mint tízmillióan élnek a tagjai közül. Azerbajdzsán az Irán egyik régiós riválisának számító Törökország szövetségese. A török külügyminisztérium máris elítélte a támadást, és felszólította az iráni kormányt, tegyen lépéseket a biztonság megerősítésére.

Teherán többször adott hangot azon aggodalmának, hogy az Azerbajdzsán legnagyobb fegyverszállítójának számító Izrael azeri területről hajtana végre támadást Irán ellen. Idén januárban Baku először küldött nagykövetet Izraelbe, mely már a kilencvenes évektől tart fenn diplomáciai képviseletet az azeri fővárosban.

Borítókép: Rendőrök Azerbajdzsán teheráni nagykövetsége előtt (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.