időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Több mint nyolcvan ember halálát okozta a pakisztáni öngyilkos merénylet

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 07:29 2023.01.31. 08:01
Több mint nyolcvan ember halálát okozta a pakisztáni öngyilkos merénylet

Nyolcvanháromra nőtt az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében végrehajtott öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, legalább 57 sebesültről tudni .

A mecsetben történt hétfői robbantás idején mintegy 400 ember imádkozott az épületben, a detonáció következtében pedig az épület egy része beomlott.

 

Egyelőre nem világos, mely csoport követte el a merényletet.

 

A robbantás elkövetéséért ugyanis pakisztáni tálibok (Tehrík-i-Talibán Pakisztán, TTP) parancsnoka, Szerbakáf Mohmand Twitteren jelentkezett, ám nem sokkal később a TTP szóvivője, Mohammed Horaszáni cáfolta a hírt, hangsúlyozva, hogy harcosaik nem támadnak mecseteket. A térségbe utazott Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök is, aki a merényletet „Pakisztán elleni támadásnak” nevezte, és megrendülésének adott hangot.

Pesavárban, az Afganisztánnal határos Haibar-Pahtúnhva tartomány székhelyén fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok rendszeresen követnek el támadásokat. Az országban aktívak a felfegyverzett baludzs szeparatisták is, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai is beszivárogtak a régióba – közölték helyi hatósági és kórházi források kedden.

Mint a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, A pesavári mecsetben történt, öngyilkos merénylő által elkövetett robbanást megelőzően nagyjából 260 hívő imádkozott, köztük több rendőr a közeli rendőrőrsről, amikor a támadó működésbe hozta a testére erősített robbanómellényt.

Borítókép: a pakisztáni biztonsági szolgálat tagjai az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2023. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/Bilaual Arbab)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.