időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Alig maradt haderejük a briteknek, amit lehetett, Ukrajnának ajándékoztak

Magyar Nemzet
Forrás: DailyMail
2023.02.02. 18:02 2023.02.02. 18:11
Alig maradt haderejük a briteknek, amit lehetett, Ukrajnának ajándékoztak

Állítólag semmilyen nehézfegyvere nem maradt a brit hadseregnek, miután az összeset átadta Ukrajnának, hogy segítse az orosz invázió elleni erőfeszítéseket – adta hírül a DailyMail. A védelmi vezetők ugyanis a lap információi szerint mind a 30 működőképes AS90-es tarackjukat Kijevnek ajánlották fel, amelyeket sürgősen K9 Thunder és Archer lövegekkel pótolnának, azonban elképzelhető, hogy ez nem fog egy-két napon belül megoldódni. 

A védelmi minisztérium szóvivője arról nyilatkozott, hogy az AS90-esek jelentősen növelik Ukrajna kapacitásait, és azok hozzájárulnak az ukrán sikerekhez a harctéren.

Egy másik forrás pedig a következőket mondta a The Sunnak: „Ezeket a fegyvereket az orosz erők elleni harcra tervezték. Senkinek sincs nagyobb szüksége rájuk, mint Ukrajnának”. A másik oldalon persze felmerültek olyan aggályok is, hogy a döntés miatt Nagy-Britannia kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, különösen, mivel a mobil tüzérségi platformhoz kapcsolódó fegyvereik csak 2029-ben érkeznek meg.

„Nem kétséges, hogy meggyengül a hadsereg attól, hogy ezeket a képességeket elajándékozzuk” – mondta Sir Patrick Sanders brit vezérkari főnök a katonáinak, majd hangsúlyozta, Ukrajnának nagyobb szüksége van most ezekre a fegyverekre, és tudja, hogy jó hasznát veszik majd ezeknek. 

Borítókép: AS90-es tarack (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.