Alig van áram Dél-Afrikában, katasztrófahelyzetet hirdettek

Hónapok óta csak a nap bizonyos időszakaiban juthatnak áramhoz a háztartások és a vállalatok a hatvanmilliós országban, sokszor napi 12 órán át szünetel az áramszolgáltatás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 10. 8:18
RAMAPHOSA, Cyril
Fokváros, 2022. január 1. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök beszél a 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezetõ temetésén a fokvárosi Szent György-székesegyházban 2022. január elsején. Dél-Afrikában egyhetes nemzeti gyászt tartanak a december 26-án elhunyt Tutu tiszteletére. MTI/EPA/Nic Bothma Fotó: Nic Bothma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtök este szükségállapotot hirdetett a hónapok óta húzódó energiaválság miatt. Éves parlamenti beszédében kijelentette:

 

A katasztrófahelyzet kihirdetésére annak érdekében van szükség, hogy megfelelő intézkedéseket tudjanak tenni a válság leküzdésére. Hangoztatta azt is: meg kell akadályozni, hogy az energiaválság

 

társadalmi válsággá szélesedjen. Az országban így is egyre többször tartanak tiltakozó akciókat a gazdasági nehézségek miatt.

A különleges jogrend kihirdetése egyebek között azt teszi lehetővé, hogy a kormány anyagi forrásokat szabadítson fel a válság megoldásának érdekében. Ramaphosa kijelentette, hogy az élelmiszer-ellátásban érintett ágazatokat az elsők között támogatják a pótlólagos forrásokból. A kórházaknál és a víztisztításhoz szükséges létesítményeknél pedig arra törekszenek, hogy egyáltalán ne érintsék őket az áramkimaradások. Kineveznek egy energiaügyért felelős minisztert is.

Borítókép: Cyril Ramaphosa (Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.