időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo

Az EU humanitárius segélyszállítmányokat küld Törökországba és Szíriába

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.26. 14:46
Az EU humanitárius segélyszállítmányokat küld Törökországba és Szíriába

Az Európai Unió humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törökországi és szíriai földrengés túlélői számára, miután a régió történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját követően rengeteg ember vesztette el otthonát és megélhetését, ezért sürgősségi segítségre szorulnak – jelentette be az Európai Bizottság vasárnap.

A szíriai humanitárius légi híd segítségével két, gyorssegélyt, téli sátrakat és fűtőberendezéseket szállító repülőgép szállt le vasárnap Damaszkuszban, hogy további támogatást nyújtson a földrengés sújtotta szíriai lakosságnak. A légi hídon keresztül az EU összesen 420 tonna segélyt szállít, ebből 225 tonnát a közös uniós humanitárius készletekből, 1,1 millió euró (körülbelül négyszázmillió forint) értékben.

Emellett tizenöt európai ország – Ausztria, Bulgária, Ciprus, Németország, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Norvégia, Lengyelország, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia – az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében természetbeni adományokat, sátrakat, matracokat, takarókat, fűtőtesteket, higiéniai csomagokat, generátorokat, élelmiszert és orvosi felszerelést juttatott el a szíriai rászorulóknak.

Az EU humanitárius segélyszervezete, amely már 12 éve működik Szíriában, a pártatlanság és semlegesség humanitárius elvei alapján minden oldalról segített a segélyek eljuttatásában.

Az EU eddig mintegy 5,7 millió eurót különített a Törökország földrengés által érintett területein élők megsegítésére. Az unió humanitárius partnerei a földrengés kezdetétől élelmiszersegélyt, egészségügyi ellátást, ivóvizet, készpénztámogatást és menedéket biztosítanak az áldozatoknak.

Az Európai Bizottság és az EU Tanácsának svéd elnöksége a török hatóságokkal együttműködve márciusban Brüsszelben adományozói konferenciát rendez a rászorulók támogatása érdekében.

 

Borítókép: Egy nő egy összedőlt ház előtt a törökországi Hatayban 2023. február 17-én, tizenegy nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 42 ezret. (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.