Biden mint elnökjelölt: nem egyértelmű az újrázás sikere

Közvélemény-kutatások és nyilatkozatok utalnak arra, hogy nehéz lesz az elnökjelöltségig tartó kampány.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 14:46
BIDEN, Joe
Washington, 2023. február 2. Joe Biden amerikai elnök a nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 2-án. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Jill Biden amerikai first lady egyértelmű utalásokat tett arra, hogy Joe Biden elnök újbóli elnökjelölti indulásának bejelentéséhez már csak a megfelelő helyet és időt kell megtalálni, olyan felmérések és értékelések láttak napvilágot, melyek jelentősen árnyalják a jelenlegi elnök újraválasztási kampányának esélyeit.

 

A fiatalok nem szeretnének egy ennyire idős elnökjelöltet

Az Associated Press és a NORC Közpolitikai Kutatási Központ Center új közvélemény-kutatása szerint ugyanis a demokraták mindössze 37 százaléka szeretné, ha Biden második ciklusára is jelöltetné magát, szemben a tavalyi félidős választások előtti hetekben mért 52 százalékkal. Összességében 41 százalék ítéli pozitívnak Biden munkáját, derül ki a felmérésből, ami hasonló a tavaly év végi eredményekhez. A demokraták többsége ugyan jónak értékeli Biden elnöki munkáját, de az újraválasztási kampány iránti támogatásuk csökkent. Az amerikai felnőttek mindössze 22 százaléka mondja azt, hogy újra kellene indulnia, szemben a tavalyi félidős választások előtti 29 százalékkal.

A demokraták körében a fiatalok között nőtt azok aránya, akik szerint Bidennek nem kellene indulnia az elnökválasztáson.

Bár Biden a törvényhozási csörtékben aratott győzelmeit és kormányzási képességeit hirdeti, a felmérés szerint viszonylag kevés amerikainak van jó véleménye bármelyik kapcsán. A megkérdezettekkel készített utólagos interjúk azt sugallják, hogy sokan úgy vélik, kora hátrányt jelent: az emberek köhögésére, járására, baklövéseire és arra a lehetőségre összpontosítanak, hogy a világ legstresszesebb munkáját jobban illene egy fiatalabb embernek végezni.

Én, őszintén szólva, úgy gondolom, hogy túl öreg lenne

– mondta a Demokrata Párt egy tagja az AP-nek. „Jól jönne valaki fiatalabb a hivatalban.”

 

Biden mint elnökjelölt: egy biztos ellenfél már van

Biden első párton belüli ellenfele is előlépett: Marianne Williamson spirituális tanácsadó és bestselleríró másodszor is indul az elnöki pozícióért. Williamson, aki a 2020-as demokrata elnökjelöltségért folytatott, hosszúra nyúlt kampánya során jóvátételt és békeügyi minisztériumot követelt, a Fox News szemléje szerint a Medill News Service híroldalnak adott exkluzív interjújában csütörtökön erősítette meg, hogy 2024-ben elnökjelölt lenne.

Úgy tűnik, Biden azzal az üzenettel fog indulni, hogy a gazdaság erősödik. Szerintem ez a pártelit elemzése és a hétköznapi amerikaiak küzdelme közötti szakadékról árulkodik

– mondta Williamson a Politico című lapnak adott interjúban. Williamson 2020-ban is indult az elnökjelöltségért, azonban nem tudott kellő mennyiségű adományt gyűjteni egy jó kampányhoz, és a legtöbb demokrata elnökjelölti vitára sem tudott bejutni. Napokkal azután, hogy elbocsátotta kis létszámú személyzetének nagy részét, 2020 januárjában, közvetlenül a jelölő előválasztások és a választási előválasztások kezdete előtt kiszállt a versenyből.

A BBC hírportálja még novemberben közölt összeállítást Biden lehetséges ellenfeleiről, akik között ott lehet Kamala Harris jelenlegi alelnök, Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, Pete Buttigieg közlekedési miniszter, de még a nyolcvanegy éves Bernie Sanders is, akiben a BBC szerint még mindig sokan egy kedvező baloldali fordulat eljövetelét látják. Egyelőre egyikük sem jelentette be hivatalosan, hogy harcba szállna a 2024-es elnökjelöltségért.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a  Capitoliumban 2023. február 2-án (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.