Egyre több halálos áldozata van a chilei erdőtüzeknek

A tüzek egy szélsőséges hőhullám miatt keletkeznek, a hőmérséklet megközelíti a 40 Celsius-fokot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 04. 11:41
null
CHILE-WEATHER-HEAT-WAVE-FIRE Fotó: JAVIER TORRES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tizenhárom ember meghalt pénteken több mint kétszáz erdőtűzben Chile középső részén, ahol intenzív hőhullám tombol – közölték a hatóságok, több régióban katasztrófahelyzetet hirdettek. Mauricio Tapia, a helyi katasztrófavédelem (Senapred) helyettes vezetője tizenhárom halottról számolt be. Tizenegyen a Bíobío folyó partján fekvő Santa Juana város térségében haltak meg. Ketten, egy bolíviai állampolgárságú pilóta és egy chilei állampolgárságú szerelő lezuhant egy helikopterrel, amellyel a tüzet próbálták meg eloltani. A repülőgép-szerencsétlenség Galvarino térségében, La Araucanía régióban történt.

A hatóságok 22 sérültről tudnak, közülük nyolcan súlyos állapotban vannak. A több mint kétszáz tűz eddig több mint 40 ezer hektáron pusztított, és 97 házat semmisített meg teljesen. A 204 aktív tűzfészekből 56 van ellenőrzés alatt. 

A tüzek egy szélsőséges hőhullám miatt keletkeznek, a hőmérséklet megközelíti a 40 Celsius-fokot, ami miatt a hatóságok a 2017-eshez hasonló katasztrófától tartanak. Abban az évben egy hatalmas erdőtűz tizenegy embert ölt meg, mintegy hatezer embert érintett, több mint 1500 házat pusztított el, és 467 ezer hektárnyi földet tett tönkre. Az előző katasztrófához hasonlóan, most a tüzek mezőgazdasági területeken és erdőkben keletkeztek, mielőtt átterjedtek volna lakott területekre.

A fővárostól, Santiagótól 510 kilométerre délre fekvő Concepción városába vezető egyik főútvonalon csütörtök óta korlátozzák a forgalmat a tűz közelsége miatt. A tragédia egyik epicentruma a Concepcióntól 52 kilométerre délre fekvő Santa Juana város.

A chilei kormány katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Nuble és Bíobío régiót. A lángok Maule és Araucanía régióit is érintik. A térségben több mint 2300 tűzoltót mozgósítottak a lángok megfékezéséhez.

Borítókép: Lángokban áll egy ház a chilei Santa Juana városában 2023. február 3-án (Fotó: AFP/Javier Torres)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.