Egyre többen nyilatkoznak arról Szlovákiában, hogy nem harcolnának

Körülbelül 40 ezren nyilatkoztak január végéig arról az illetékes szlovák szerveknél, hogy mozgósítás esetén nem kívánnának harci cselekményeket végezni – írja a Paraméter szlovákiai hírportál. Annak ellenére, hogy nincs napirenden a mobilizáció, egyre többen teszik meg a nyilatkozatokat, miután a közösségi médiában az terjed, hogy a szlovák kormány foglalkozik a kérdéssel. Az ügyben a védelmi miniszternek is meg kellett szólalnia.

Magyar Nemzet
Forrás: Parameter.sk2023. 02. 16. 9:14
Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter egy egyeztetésen a NATO brüsszeli központjában 2023. február 14-én. (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január 31-ei határidőig közel 40 ezer 18 és 55 év közötti férfi nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy mozgósítás esetén nem kívánna harcolni. A törvény 2006. óta biztosít lehetőséget a nyilatkozat megtételére, amivel feltehetőleg azért éltek ennyien, mert rémhírterjesztők és álhírportálok arról számoltak be, hogy a szlovák kormány fontolgatja a mobilizációt az ukrajnai háború eseményei miatt.

Az ügyben végül Jaroslav Nad védelmi miniszternek is meg kellett szólalnia, aki egyértelműen elutasította azt a híresztelést, hogy a szlovák kormány mozgósítana, másrészt felhívta a figyelmet arra, hogy nyilatkozat megtétele a katonai szolgálat alól nem ad teljes felmentést.

Akkor is mobilizálva lennének, de nem kapnának fegyvert, hanem kórházakba vinnék őket vagy épp árkot ásni. Nem kerülnék el a szolgálatot

– szögezte le Nad egy rádióműsorban.

A rémhírek és hazugságok olyan mértékben terjednek, hogy a kormány felkérte a főügyészséget, vizsgálják meg, hogy indítható-e eljárás az álhírek terjesztői ellen.

Borítókép: Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter egy egyeztetésen a NATO brüsszeli központjában 2023. február 14-én (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.