Felszámolnák a gyermekházasságot Indiában

Senki sem bújhat ki a törvény alól, több mint 1800 férfit tartóztattak le.

Magyar Nemzet
2023. 02. 03. 13:13
null
Kuala Lumpur, 2018. november 13. „Nem sétálhat ki az ajtón, ezért segítsétek õt a törvény megváltoztatásával!” és „A gyermekházasság gyermekek elleni erõszak!” jelentésû transzparensekkel követelik maláj diáklányok a gyermekházasságok betiltását a parlament elõtt Kuala Lumpurban 2018. november 13-án. A csoport memorandumot és 156 ezer aláírással megtámogatott petíciót szándékozik átadni a kormánynak, akitõl a fiatalkorú lányok védelmét biztosító jogszabály megalkotását követelik. Az aláírásokat annak hatására kezdték gyûjteni, hogy júliusban egy 41 éves malajziai férfi elvett egy 11 éves lányt harmadik feleségeként. MTI/EPA/Ahmed Juszni Fotó: Ahmed Juszni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 1800 olyan férfit tartóztatott le a rendőrség az indiai Asszám államban csütörtökön, akik kiskorú lányokkal kötöttek házasságot vagy a gyanú szerint segédkeztek ebben. 

A csütörtöki éjszakai akció csak az első lépés volt abban a folyamatban, amelynek a célja a törvényellenes gyakorlat felszámolása

 – közölte Himanta Biszva Szarma, az északkelet-indiai állam miniszterelnöke az akcióval kapcsolatban, amelyben muszlim, keresztény, hindu és más közösségek tagjai közül is tartóztattak le férfiakat.

Azt is leszögezte: az állam célja, hogy teljesen felszámolják a törvényellenes gyakorlatot. Az indiai törvények ugyanis tiltják a házasságkötést 18 évnél fiatalabbal, ennek ellenére ezt az előírást rengetegen teljesen nyíltan figyelmen kívül hagyják.

Senki sem bújhat ki a törvény hatálya alól

– jelentette ki az elnök. 

Az állam kormányfője arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekházasságok az elsődleges okai a gyermekvárandósságnak, ami pedig egyenesen vezet el ahhoz, hogy a halandóság is magasabb a szülő nők és a csecsemők körében.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF 2020-as becslése szerint évente csaknem másfél millió lánygyermeket adnak férjhez Indiában, a kiskorú menyasszonyok száma pedig meghaladja a 223 milliót.

 Az asszámi kormány közlése szerint több mint négyezer ember ellen indult eljárás gyermekházassággal kapcsolatos ügyekben az államban – tájékoztatott az MTI. 

Borítókép: „A gyermekházasság gyermekek elleni erőszak!” feliratú transzparensekkel követelik maláj diáklányok a gyermekházasságok betiltását (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Juszni)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.