időjárás 8°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Felszámolnák a gyermekházasságot Indiában

Magyar Nemzet
2023.02.03. 13:13 2023.02.03. 13:44
Felszámolnák a gyermekházasságot Indiában

Több mint 1800 olyan férfit tartóztatott le a rendőrség az indiai Asszám államban csütörtökön, akik kiskorú lányokkal kötöttek házasságot vagy a gyanú szerint segédkeztek ebben. 

A csütörtöki éjszakai akció csak az első lépés volt abban a folyamatban, amelynek a célja a törvényellenes gyakorlat felszámolása

 – közölte Himanta Biszva Szarma, az északkelet-indiai állam miniszterelnöke az akcióval kapcsolatban, amelyben muszlim, keresztény, hindu és más közösségek tagjai közül is tartóztattak le férfiakat.

Azt is leszögezte: az állam célja, hogy teljesen felszámolják a törvényellenes gyakorlatot. Az indiai törvények ugyanis tiltják a házasságkötést 18 évnél fiatalabbal, ennek ellenére ezt az előírást rengetegen teljesen nyíltan figyelmen kívül hagyják.

Senki sem bújhat ki a törvény hatálya alól

– jelentette ki az elnök. 

Az állam kormányfője arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekházasságok az elsődleges okai a gyermekvárandósságnak, ami pedig egyenesen vezet el ahhoz, hogy a halandóság is magasabb a szülő nők és a csecsemők körében.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF 2020-as becslése szerint évente csaknem másfél millió lánygyermeket adnak férjhez Indiában, a kiskorú menyasszonyok száma pedig meghaladja a 223 milliót.

 Az asszámi kormány közlése szerint több mint négyezer ember ellen indult eljárás gyermekházassággal kapcsolatos ügyekben az államban – tájékoztatott az MTI. 

Borítókép: „A gyermekházasság gyermekek elleni erőszak!” feliratú transzparensekkel követelik maláj diáklányok a gyermekházasságok betiltását (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Juszni)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.