Ferenc pápa megérkezett az erőszaktól sújtott Dél-Szudánba

Az afrikai államban tett látogatást a béke ökumenikus zarándoklatának nevezik az egyházi vezetők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 03. 16:13
FERENC pápa; KIIR MAYARDIT, Salva
Juba, 2023. február 3. A Dél-Szudánba érkezõ Ferenc pápát (b) fogadja Salva Kiir dél-szudáni elnök (j) a Jubai Nemzetközi Repülõtéren 2023. február 3-án MTI/EPA/Vatikáni Média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa megérkezett pénteken hatnapos afrikai útjának második állomására, Dél-Szudánba.

A háborúval, mélyszegénységgel és természeti csapásokkal sújtott fiatal afrikai államban tett látogatásán az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterburyi érsek, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlésének úgynevezett moderátora is csatlakozott a katolikus egyházfőhöz. 

Közös ottlétüket emiatt a béke ökumenikus zarándoklatának nevezik az egyházi vezetők.

Welby és Greenshields dél-szudáni méltóságok társaságában a főváros, Juba repülőterének kifutópályáján üdvözölte a pápát, amikor repülőgépe megérkezett a Kongói Demokratikus Köztársaságból. A pápai konvoj útvonalán a városban tízezrek fogadták ujjongva, énekelve és dobolva a 86 éves egyházfőt, aki egy kis fehér Fiatból üdvözölte a tömeget, valamint a két keresztény vezetőt.

Ferenc már évek óta tervezte, hogy Dél-Szudánba látogat, ám az utazást minden alkalommal elhalasztották az országban tomboló erőszak és a polgárháború miatt.

Pápaságának egyik legfigyelemreméltóbb gesztusaként 2019 áprilisában egy Vatikánban tartott találkozón letérdelt és megcsókolta a korábban egymással hadakozó dél-szudáni vezetők lábát, és arra kérte őket, hogy ne térjenek vissza a háborúhoz.

A pápa pénteki érkezése előtti napon hírügynökségi jelentések szerint 27 ember, köztük több gyermek vesztette életét Dél-Szudánban, miután környékbeli pásztorok civilekre támadtak az ország déli részén fekvő Kajo Keji városánál. Justin Welby canterburyi érsek még dél-szudáni útja előtt megdöbbenését fejezte ki a gyilkosságok hírére, és Twitter-üzenetében békére szólított fel.

A mintegy 10 millió lakosú, túlnyomórészt keresztények lakta ország azt reméli, hogy a pápalátogatás segíthet megfékezni az erőszakot az országban. A három egyházi vezető együttesen képviseli a Dél-Szudánban mérvadó, főbb felekezeteket. A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem 400 ezer halálos áldozatot követeltek. A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között.

Ferenc pápa várhatóan még pénteken beszédet mond a dél-szudáni hatóságok, diplomaták és a civil társadalom képviselőinek találkozóján. 

Szombaton a három keresztény vezető a tervek szerint találkozik belső menekültek egy csoportjával. Vasárnap Ferenc pápa szentmisét mond, majd visszarepül Rómába. 

Dél-szudáni útját megelőzően a katolikus egyházfő a Kongó Demokratikus Köztársaságban tett látogatást, ahol szerdán a fegyveres konfliktus lezárása érdekében kölcsönös megbocsátásra buzdította az embereket a fővárosban, Kinshasában bemutatott miséjén. Az országban a fegyveres összecsapások miatt 5,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és mintegy 26 millió embert sújt éhínség az ENSZ adatai szerint.

 

Borítókép: A Dél-Szudánba érkező Ferenc pápát (b) fogadja Salva Kiir dél-szudáni elnök (j) a Jubai Nemzetközi Repülőtéren 2023. február 3-án (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.