Forráshiány a német hadseregben

A kancellár által ígért különleges alap csak szinten tartásra elegendő a Bundeswehr főparancsnoka szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: dw.com2023. 02. 26. 8:15
null
Gaiziunai, 2022. október 10. A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának katonái a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fõvárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvõ Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 10-én. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországnak több pénzt kellene költenie fegyveres erőire, ha azt akarja, hogy azok teljes mértékben fel legyenek szerelve – mondta vasárnap Alfons Mais altábornagy, a német hadsereg (Bundeswehr) főparancsnoka. A tábornok a dpa német hírügynökségnek hozzátette, hogy nem elég az a százmilliárd euró (38 ezer milliárd forint), amelyet Olaf Scholz kancellár ígért a fegyveres erők korszerűsítésének felgyorsítására, miután Oroszország megszállta Ukrajnát.

Mais tavaly nagy feltűnést keltett, amikor bírálta a Bundeswehr műveleti felkészültségének szerinte évek óta tartó elhanyagoltságát.

A hadsereg, amelynek vezetése az én feladatom, többé-kevésbé csupasz

– mondta akkor. Mais egy évvel később azt mondta, hogy igyekszik tartózkodni a „csupasz” kifejezés használatától.

„Nagy nyomást érzékelek a visszapótlások végrehajtására” – mondta Mais, utalva az Ukrajnának elígért felszerelések és hadieszközök által okozott kiesés mielőbbi megszüntetésére.

De az Ukrajnának adott felszerelések pótlása mellett fontos a teljes felszereltség érdekében növelni az anyagi forrásokat – hangsúlyozta Mais. – A különleges alap önmagában ehhez nem lesz elég – tette hozzá.

 

Borítókép: A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának katonái a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fővárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 10-én. (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.