Gázolásos merénylet Jeruzsálemben

A támadást egyelőre egyik, a térségben aktív terrorszervezet sem vállalta magára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 10. 15:00
Rendőrök és mentősök a 2023. február 10-ei gázolásos merénylet helyszínén Jeruzsálemben. (Fotó: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két halálos áldozata és öt sérültje van egy autós ámokfutásnak Kelet-Jeruzsálemben – közölte az izraeli rendőrség pénteken. Egy támadó több gyalogosba belerohant autójával egy kelet-jeruzsálemi zsidó telep, Ramot buszmegállójában. A halálra gázoltak egyike egy nyolcéves gyermek. A támadót a helyszínen meglőtték. Állapotáról nem tudni többet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök terrortámadásnak nevezte a történteket, és elrendelte a biztonsági erők megerősítését.

Az Iszlám Dzsihád és a Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin szervezet üdvözölte a támadást, de egyelőre nem jelentkezett elkövetőként.

Az izraeliek és a palesztinok közötti feszültség fokozódott azóta, hogy január 27-én heten életüket vesztették egy palesztin lövöldözéses támadásban Jeruzsálemben. Több mint egy évtizede nem volt példa hasonló véres mészárlásra a városban.

Izrael egész Jeruzsálemet oszthatatlan fővárosának tekinti, míg a palesztinok az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemben rendeznék be leendő államuk központját. Az ellenségeskedések fokozódtak Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában azóta, hogy Izrael a palesztin támadásokra válaszul fokozta a rajtaütéseket a térségben. 2022-ben közel százötven palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, amire 2004 óta nem volt példa. Az izraeliek ellen elkövetett palesztin támadásokban harmincan vesztették életüket.

Az AP amerikai hírügynökség szerint idén eddig 43 palesztint gyilkoltak meg.

Borítókép: Rendőrök és mentők a 2023. február 10-ei gázolásos merénylet helyszínén Jeruzsálemben (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.