időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Gyanús léggömböket észleltek Japánban is

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.09. 10:13 2023.02.09. 11:18
Gyanús léggömböket észleltek Japánban is

Japán az amerikai hatóságok közreműködésével fogja megvizsgálni, hogy milyen jellegű – mindeddig azonosítatlan – repülő tárgyak jelentek meg a szigetország felett az utóbbi években – jelentette be a tokiói kormányszóvivő csütörtökön.

– Közösen fogjuk megvizsgálni a Japán felett 2020 júniusában, 2021 szeptemberében és 2022 januárjában észlelt repülő tárgyakat, és áttekintjük azt is, hogy esetleg ezek az esetek kapcsolatba hozhatók-e az Egyesült Államok légterében múlt héten felfedezett kínai léggömb ügyével – mondta el Macuno Hirokazu újságíróknak.

2020-ban Japán északi része felett vettek észre egy rejtélyes eredetű, léggömbre hasonlító tárgyat, amelyről több helyi lakos fényképet is készített, majd megosztott a közösségi médiában. A japán meteorológiai szolgálat akkor azt közölte, hogy az eszköz egy meteorológiai vizsgálatokat végző léggömbre hasonlít, de nem az övék. A tokiói kormány annak idején elvetette azt a felvetést, hogy a léggömbszerűség egy másik állam eszköze lehet, de a múlt héten az Egyesült Államok felett megsemmisített kínai léggömb ügye ismét felszínre hozta a kételyeket a japán esettel kapcsolatban.

 

A japán kormányszóvivő elmondta, hogy a japán hatóságok több ilyen, ismeretlen eredetű léggömböt észleltek az utóbbi években, például 2022 januárjában is volt egy ilyen eset az ország délnyugati részén, Kjúsú szigettől nyugatra, a tenger felett.

 

Az Egyesült Államok légterében múlt héten jelent meg egy léggömb, amely az amerikai álláspont szerint kínai hírszerző légi eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél. Múlt szombaton semmisítette meg az amerikai haderő az Atlanti-óceán felett Dél-Karolina partjai közelében.

Az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a múlt hét végére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai–kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzták utazásának tervezett célját. A kínai külügyminisztérium a maga részéről ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, amely szerint egy eltévedt léggömbről volt szó.

Az Egyesült Államok már számos partnerországgal osztotta meg információit a múlt hét szombaton amerikai felségvizek fölött megsemmisített kínai hírszerző léggömbről, amelynek maradványait folyamatosan elemzik – írta meg csütörtök reggel a Magyar Nemzet.

Borítókép: tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én (Fotó: MTI/AP/Amerikai Haditengerészet)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.