Halmokban hevernek a Wagner-zsoldosok holttestei

Az amerikaiak szerint a magánhadsereg katonáit használják golyófogónak.

2023. 02. 18. 9:11
null
Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wagner-csoport legalább harmincezer tagját megölték vagy megsebesítették már, amióta kirobbant a háború Ukrajnában. Az orosz zsoldoshadsereg csak az elmúlt hetekben kilencezer katonát veszített – idézte a BBC John Kirbyt, a Fehér Ház szóvivőjét.

Ukrán források szerint ennek az az oka, hogy a többségében börtönben toborzott zsoldosokat használták a nyílt rohamra. Az elesett vagy megsebesült katonákat aztán hátrahagyták, emiatt néhol szó szerint halmokban hevernek a holttestek.

Washington hozzátette, az oroszoknak így is sikerült előre törniük Bahmut térségében. Azt viszont vitatták, hogy a településnek különösebb hadászati jelentősége lenne. Kétségtelen ugyan, hogy ezzel megnyílik az út olyan nagyvárosok felé, mint Kramatorszk és Szlovjanszk, de az amerikai becslések szerint ilyen iszonyatos áron az offenzíva nem tartható fenn. A BBC szerint a brit hírszerzés összességében 175-200 ezerre teszi az orosz veszteségeket, amiből 50-60 ezer az elesett katona. 

Az elemzés szerint az orosz veszteségek többségét szinte bizonyosan tüzérségi támadások okozták, a magas számok legfőbb oka pedig a kezdetleges orvosi ellátás.

A becslések hitelességét persze lehetetlen ellenőrizni, de az valószínű, hogy nincs minden rendben a Wagner-csoport háza táján. A zsoldoscsapat korábban oroszlánrészt vállalt a szárazföldi offenzívából, de állítólag szerepe miatt a reguláris hadsereggel nem volt felhőtlen a viszonyuk.

Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin múlt héten bejelentette, hogy abbahagyják a toborzást a börtönökből, létszámuk csökkenni fog, és a jövőben nem tudják majd ellátni ugyanazokat a feladatokat.

Nemrégiben egy interjúban azt is elárulta, hogy számításai szerint a Donbasz elfoglalása másfél-két évbe telne, ha a Dnyeper folyó vonaláig akarnának előrenyomulni, az akár három évet is igénybe vehet.

A napokban egy olyan felvétel is felbukkant a világhálón, amelyen Wagner-zsoldosok kérik az orosz vezetést, hogy küldjenek lőszert, mert tüzérségük és tankjaik is teljesen kifogytak.

Ez csak az érem egyik oldala. Az ukrán veszteségekről szintén nincsenek hivatalos adatok, de az bizonyos, hogy a „bahmuti húsdarálóban” szintén sok embert veszítettek.

 

Borítókép: A Wagner-csoport toborzóirodája (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.