Kárpátaljai gyermekotthonokban járt a háború évfordulóján Herczegh Anita + galéria

Kárpátaljai gyermekotthonokat keresett fel az orosz–ukrán háború kitörésének évfordulóján Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 25. 18:14
ÁDER János; HERCZEGH Anita
Nagydobrony, 2023. február 25. Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége (k) játszik a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon különbözõ korosztályú növendékeivel Kárpátalján 2023. február 25-én. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány, amelynek Herczegh Anita a fővédnöke, 2015-ös megalakulása óta támogatja a jelenleg nyolcvannál is több árván maradt leányt nevelő nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, valamint a ráti, családi típusú Szent Mihály Gyermekotthont. Az alapítvány alapítója, Gui Angéla is elkísérte Herczegh Anitát a látogatásra.

A nagydobronyi gyermekotthon lakói ünnepi műsorral, közös kézműves-foglalkozásokkal fogadták Herczegh Anitát, aki az intézmény megtekintése után elmondta, hogy korábban is rendszeresen felkereste a gyermekotthont. Mint fogalmazott, 

a háború alatt még inkább fontos, hogy érezzék, fontosak nekünk, nem feledkezünk meg róluk, és segítünk, amikor csak tudunk.

Szavai szerint 

egy gyerek még inkább ki van szolgáltatva ennek a zűrzavaros időnek, nehéz neki értelmezni, hogy mi van körülötte. Ezért is kellenek az ünnepnapok, az alkalmak, hogy megmutathassák, milyen ügyesek, milyen szépen tudnak énekelni, táncolni.

A nagydobronyi gyermekotthon zavartalan működése az anyaországi alapítványok támogatásának köszönhető – húzta alá Katkó Andrea igazgató. Emlékeztetett arra, hogy Herczegh Anita és Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója szinte már csapattagként keresi fel folyamatosan a gyerekeket, ami  túlmutat az alapítványi segítségen, hiszen tudnak velünk azonosulni, be tudnak bennünket fogadni, és – ahogy fogalmazott – ez a tökéletes szeretet.

Délután az Ungvár közelében fekvő Rát községben található Szent Mihály Gyermekotthont tekintették meg a vendégek, ahol az ott élő négy család 25 gyereket fogadott örökbe. A jelentős magyarországi támogatásoknak köszönhetően komoly fejlesztések valósulnak meg: megújultak a lakóházak, befejeződött a rehabilitációs központ építése és felszerelése.

Herczegh Anita kifejtette, hogy a családi típusú gyermekotthonban lehet igazán átérezni, hogy egy vérből valók vagyunk, valamint további támogatást ígért az ott élőknek és a háború elől odamenekült ukrán embereknek egyaránt.

Gui Angéla elmondta: nem volt kérdéses, hogy a háború kitörésének egyéves évfordulóján is ellátogatnak Kárpátaljára, annak ellenére, hogy mindenkiben munkált a félelem.

Az, hogy itt vagyunk, a gyerekeknek egyfajta biztonságérzetet ad

– jelentette ki.

Borítókép: Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége játszik a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon különböző korosztályú növendékeivel Kárpátalján 2023. február 25-én (MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.