Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai kémléggömböt + videók

A ballon az Atlanti-óceán felett kezdett süllyedni, miután elhagyta az Egyesült Államok keleti partvidékét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 04. 22:10
RYDER, Pat
Washington, 2023. február 3. Patrick Ryder, a légierõ dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivõje 2023. február 3-i sajtóértekezletén Washingtonban. Itt közölte: az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre. Peking szerint a léggömb meteorológiai kutatásokat végzett, ám irányíthatatlanná vált. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon

A ballon az Atlanti-óceán felett kezdett süllyedni, miután elhagyta az Egyesült Államok keleti partvidékét.

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél. Az élő közvetítés szerint az amerikai megfogalmazásban kínai „kémballon” helyi idő szerint nem sokkal délután fél 3 után süllyedni kezdett az Atlanti-óceán felett, miután elhagyta az Egyesült Államok keleti partvidékét, Dél-Karolina partjait. Előzőleg a szövetségi légügyi hatóság átmenetileg leállította a légi közlekedést a körzetben, ami három nagy repülőtér forgalmát is érintette.

A parti őrség katonai művelet miatt a környékben hajózókat arra figyelmeztette, hogy hagyják el az környező vizeket. Joe Biden elnök korábban szombaton a légi eszközre vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy „gondoskodni fognak” róla. Az összefoglalók szerint az elnököt kedden tájékoztatták a légi eszköz észleléséről, ami vélhetően Alaszka felett ért amerikai terület fölé mintegy 20 kilométeres magasságban. A védelmi minisztérium azt javasolta, hogy az eszközt ne próbálják megsemmisíteni a szárazföld felett, mert a polgári lakosságot fenyegető kockázat felülmúlja a kínai hírszerzési információk okozta lehetséges kárt.

A léggömb mérete három iskolabuszé. Az incidens miatt a Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztül húzzák utazásának tervezett célját. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint egy eltévedt léggömbről van szó.

Borítókép: Patrick Ryder, a légierõ dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivõje 2023. február 3-i sajtóértekezletén Washingtonban. (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.