Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Az országban a napokban négy ember halt meg a Gabrielle ciklon pusztítása miatt.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 15. 10:54
null
Esk Valley, 2023. február 15. Az Új-Zélandi Védelmi Erõk által közreadott kép az árvíz által elöntött Esk Valley településrõl 2023. február 15-én, a Gabrielle névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után. Legkevesebb négy halálos áldozata van az Új-Zélandon tomboló Gabrielle ciklonnak; több települést még mindig megközelíteni sem lehet az áradások és földcsuszamlások miatt. MTI/AP/Új-Zélandi Védelmi Erõk/HOGP Fotó: HOGP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai földtani intézet mérése szerint 5,7-es erősségű földrengés hipocentruma az Északi- és Déli-szigetet elválasztó Cook-szoros alatt, mintegy ötven kilométeres mélységben volt. Az új-zélandi GeoNet országos földrengésfigyelő központ azonban 6,1-es erősségű rengésről számolt be Wellington közelében.

Szökőárriasztást nem adtak ki, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A földrengést a közösségi médiában is több tízezren jelezték, a legnagyobb városban, Aucklandben és a Déli-szigeten fekvő Christchurchben is érezték – számolt be a New Zealand Herald.

A szemtanúk közlései szerint a földmozgás harminc másodpercig tartott.  Az amerikai földrengésfigyelő intézet, az USGS 5,7-es erősségű földmozgást érzékelt.

Új-Zélandon a napokban a Gabrielle ciklon okozott súlyos károkat. A vihar miatt négy ember vesztette életét, rengeteg embert kellett kimenekíteni, az áradások és földcsuszamlások sok települést vágtak el a külvilágtól. Az országban kedden szükségállapotot jelentettek be.

Az ötmillió lakosú Új-Zéland az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn, egy szeizmológiai törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. 2011-ben súlyos földrengés rázta meg a Déli-szigeten álló Christchurch városát. A 6,3-es földmozgás 185 emberéletet követelt, és lerombolta a belváros nagy részét.

Borítókép: Az Új-Zélandi Védelmi Erők által közreadott kép az árvíz által elöntött Esk Valley településről 2023. február 15-én, a Gabrielle névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után (Fotó: MTI/AP/Új-Zélandi Védelmi Erők/HOGP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.