időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Nézőpont Intézet: A magyarok többsége békét akar

Kincses Krisztina
2023.02.03. 09:55 2023.02.03. 09:59
Nézőpont Intézet: A magyarok többsége békét akar

A magyarok többsége szerint azonnali tűzszünetre lenne szükség, akár ukrán területveszteségek árán is – derül ki a Nézőpont Intézet február elején készített közvélemény-kutatásából. Miközben a többség fegyvernyugvást szeretne, szinte senki nem számít arra, hogy a harcok véget érhetnek a háború kitörésének évfordulója előtt. 

A magyarok harmada szerint ebben az évben eljöhet a béke, a válaszadók mintegy fele azonban évekig elhúzódó háborúra számít.

A Nézőpont Intézet felmérése alapján a magyar választók négyötöde, 78 százaléka szerint azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában, még akkor is, ha így Ukrajna nem tudja visszaszerezni az összes területet, amit Oroszország elfoglalt. Még a politikai hovatartozás sem befolyásolja jelentősen az erről szóló vélekedést: a baloldali szavazók 63 százaléka, vagyis közel kétharmada is egyetért a fegyvernyugvás szükségszerűségével, míg a kormánypártok szavazói körében 91 százalékos a tűzszünettel való egyetértés. Az intézet szerint fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan társadalmi csoport, amely egyetértene a háború folytatásával az elfoglalt területek visszaszerzésének reményében.

A magyarok többségét békepárti elvárások, ugyanakkor borúlátó várakozások jellemzik 

– derük ki a kutatásból. A válaszadók 49 százaléka szerint ugyanis a konfliktus még évekig elhúzódik, és csupán 33 százalék számít arra, hogy 2023-ban rendezni tudják a helyzetet. Arra viszont szinte senki nem számít, hogy a következő hónapban véget ér a háború, az így vélekedők aránya mindössze két százalék. Ebben a kérdésben egyformán pesszimisták a kormánypárti és kormánykritikus szavazók, ugyanolyan arányban – 46, illetve 48 százalék – számítanak arra, hogy a hadakozás évekig elhúzódik, de azok aránya is hasonló – 34, illetve 35 százalék –, akik szerint idén rendeződik a konfliktus.
Három hét múlva lesz egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Nézőpont Intézet a kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a magyaroknak milyen elvárásai és várakozásai vannak a szomszédos háború elhúzódó, közel egy évét követően.

 

Borítókép: Orosz rakétatámadásban keletkezett bombatölcsérből szed össze rakétamaradványokat két ukrán katona a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Seszták)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.