Nézőpont Intézet: A magyarok többsége békét akar

Még a politikai hovatartozás sem befolyásolja jelentősen az erről szóló vélekedést.

2023. 02. 03. 9:55
null
Kramatorszk, 2023. február 2. Orosz rakétatámadásban keletkezett bombatölcsérbõl szed össze rakétamaradványokat két ukrán katona a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült. MTI/EPA/Szerhij Seszták Fotó: Szerhij Seszták
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok többsége szerint azonnali tűzszünetre lenne szükség, akár ukrán területveszteségek árán is – derül ki a Nézőpont Intézet február elején készített közvélemény-kutatásából. Miközben a többség fegyvernyugvást szeretne, szinte senki nem számít arra, hogy a harcok véget érhetnek a háború kitörésének évfordulója előtt. 

A magyarok harmada szerint ebben az évben eljöhet a béke, a válaszadók mintegy fele azonban évekig elhúzódó háborúra számít.

A Nézőpont Intézet felmérése alapján a magyar választók négyötöde, 78 százaléka szerint azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában, még akkor is, ha így Ukrajna nem tudja visszaszerezni az összes területet, amit Oroszország elfoglalt. Még a politikai hovatartozás sem befolyásolja jelentősen az erről szóló vélekedést: a baloldali szavazók 63 százaléka, vagyis közel kétharmada is egyetért a fegyvernyugvás szükségszerűségével, míg a kormánypártok szavazói körében 91 százalékos a tűzszünettel való egyetértés. Az intézet szerint fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan társadalmi csoport, amely egyetértene a háború folytatásával az elfoglalt területek visszaszerzésének reményében.

A magyarok többségét békepárti elvárások, ugyanakkor borúlátó várakozások jellemzik 

– derük ki a kutatásból. A válaszadók 49 százaléka szerint ugyanis a konfliktus még évekig elhúzódik, és csupán 33 százalék számít arra, hogy 2023-ban rendezni tudják a helyzetet. Arra viszont szinte senki nem számít, hogy a következő hónapban véget ér a háború, az így vélekedők aránya mindössze két százalék. Ebben a kérdésben egyformán pesszimisták a kormánypárti és kormánykritikus szavazók, ugyanolyan arányban – 46, illetve 48 százalék – számítanak arra, hogy a hadakozás évekig elhúzódik, de azok aránya is hasonló – 34, illetve 35 százalék –, akik szerint idén rendeződik a konfliktus.
Három hét múlva lesz egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Nézőpont Intézet a kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a magyaroknak milyen elvárásai és várakozásai vannak a szomszédos háború elhúzódó, közel egy évét követően.

 

Borítókép: Orosz rakétatámadásban keletkezett bombatölcsérből szed össze rakétamaradványokat két ukrán katona a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Seszták)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.