időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Összecsapások törtek ki Dél-Szudánban Ferenc pápa látogatása előtt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 09:37 2023.02.03. 09:46
Összecsapások törtek ki Dél-Szudánban Ferenc pápa látogatása előtt

Huszonhét ember, köztük több gyerek vesztette életét Dél-Szudánban, miután környékbeli pásztorok civilekre támadtak az ország déli részén fekvő Kajo Keji városánál, nem sokkal Ferenc pápa péntekre tervezett látogatása előtt. 

Phanuel Dumo, a megyei tanács egyik tagja azt mondta, a halottak között öt gyerek és egy várandós nő is van. 

A pásztorok szerint korábban környékbeli lázadók támadtak rájuk, hat társukat megölték, a gyilkosságokat pedig megtorlásnak szánták.

Pénteken az országba látogat Ferenc pápa is. Az egyházfő társaságában érkező Justin Welby canterburyi érsek megdöbbenését fejezte ki a gyilkosságok hírére, és Twitter-üzenetében békére szólított fel.

Sokan attól tartanak, hogy a dél-szudáni erőszak újjáéledésével a fegyveres harc ismét lángba borítja a törékeny békéjű kelet-afrikai országot. 

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem négyszázezer halálos áldozatot követeltek. A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között.

 

Borítókép: A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kishasába érkező Ferenc pápát köszöntik az emberek 2023. január 31-én. A római katolikus egyházfő hatnapos látogatást tesz a KDK-ban és Dél-Szudánban (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.